Inconștiența la români

Una dintre cele mai bune zicale din România contemporană este ”vrem o țară ca afară, dar să nu înceapă cu noi”, expresie a faptului că de peste trei decenii visăm să trăim ca în Europa Occidentală și visul ăsta pare Fata Morgana, dând mereu vina pe cei din jurul nostru, fără a conștientiza efectele acțiunilor proprii. Un fel de ”vede paiul din ochiul altuia, dar nu parul din ochiul său”.

Dacă aș fi de specialitate și aș avea fondurile necesare, aș face un studiu privind inconștiența la români, pornind de la mentalitatea atât de răspândită a lui ”mie nu mi se întâmplă!”. Și aș da teste psihologice celor care au făcut accidente auto pentru că aveau anvelopele prea uzate sau nu le țineau frânele, celor care traversează pe roșu, părinților care dau șpagă ca să le ia copilul carnetul și apoi fac praf mașina, dar și altora fără legătură cu circulația rutieră: nefericiților care au suferit arsuri grave de la petarde, patronilor de localuri care nu respectă nicio regulă și ajung să provoace toxiinfecție alimentară și prietenilor, inconștienților care pleacă neechipați pe trasee montane dificle, tăietorii de lemne care au defrișat versanții și apoi inundațiile le-au distrus satele lor și ale altora, ”băieților deștepți” cărora li se confiscă mașinile pentru că au aruncat gunoiul pe terenurile de lângă Dâmbovița, etc. Lista este lungă.

Lungă este și lista accidentelor din perioada sărbătorilor din această iarnă: de la intens mediatizatul incendiu de la Ferma Dacilor care nu avea autorizatie de incendiu, instalația electrică subdimensionată, un tv care se încingea excesiv, etc., la clasicele accidente cu petarde și artificii, accidente auto, recuperările salvamontiștilor, etc. Toate astea sunt dovada nu a unui ”stat eșuat” cum spune cel mai impotent președinte din istorie, ci a unor mentalități învechite, cu iz oriental de nerespectare a regulilor, dar cu țipete tot orientale privind drepturile, abuzurile autorităților pe fondul legilor / regulilor neclare sau proate.

Ei bine, nu este așa! În primul rând orice faptă trebuie asumată cu tot cu posibilele riscuri cu care vine. Iar asta pornește de la educație, atât cea de acasă, cât și cea de la școală, din societate. De greșit, toți greșim la volan, de exemplu, că faci o depășire greșită, că te duci pe sens interzis nou introdus, că te grăbești și treci pe galben, se poate întâmpla. Dar dacă după aceea conștientizezi ce ai greșit, poate nu te mai faci aceeși greșeală data viitoare. Persiști într-o astfel de greșeală doar dacă ești prost sau inconștient. Deși la noi e obiceiul să-i facem proști pe toți din jurul nostru, realitatea este că inconștiența primează.

Când am făcut școala de șoferi, instructorul mi-a dat un sfat: de fiecare dată când ajungi acasă după ce ai făcut un drum cu mașina, rememorează traseul și gândește-te ce ai greșit, ce puteai să faci mai bine, astfel încât data viitoare să ții cont. Dacă ai schimbat forțat de împrejurări banda fără să te asiguri, chiar dacă nu venea nimeni și nu s-a îmtâmplat nimic, analizează și vezi dacă nu cumva era mai bine să pui frână! Sfatul ăsta îl aplic și astăzi și pot spune clar că m-a ajutat și așa voi face și în continuare. Din nefericire, nu toată lumea are șansa unui instructor atât de bun și, evident, m-a ajutat și restul educației primite.

Dar cum ar fi să extindem această filosofie șîn viața noastră și chiar să învățăm din greșelile celorlalți? Bunăoară, să ne întrebăm cum e posibil ca după Colectiv să apară un caz precum cel de la Ferma Dacilor?! Nu este mare lucru să te gândești cam ce se poate întâmpla când nu respecți mai multe reguli în același timp. OK, nu ai schimbat televizorul ăla de încingea că ai zis că merge și așa, dar chiar nu te-ai gândit că este un risc suplimentar care vine peste faptul că nu ai instalația electrică pusă la punct, care vine la pachet cu faptul că instalația antiincendiu nu funcționa,, că pensiunea era din lemn, poate și ăla netratat ignifug tot din economie de bani (că prea a început repede să ardă și să scoată fum gros). Sunt prea multe adunate ca să nu se întâmple o tragedie. Nu vreau și nici nu-mi place să judec oamenii, dar consider că este un caz de inconștiență crasă.

Inconștiența vine la pachet cu șpaga. Prea multe probleme cu autorizațiile ca să nu ne gândim la șpagă. Nu neapărat sub forma unui plic cu bani, ci și ca masă pentru ISU, reducerea permanentă pentru polițiști și or mai fi și altele, că nu m-ar mira. Când inchizi ochii la chestii mari, ai cel puțin o vină morală, iar instanța va decide dacă și răspundere legală.

Mentalitatea românească a șpăgii are influențe orientale, dar a fost dusă în comunism la un nivel superior, iar în anii `90 s-a desăvârșit din cauza unei proaste înțelegeri a libertății care a fost tolerată prea mult timp. Așa că a împins limitele lui ”mie nu mi se întâmplă!” la un nivel al inconștienței care ne vizează pe toți.

Iar asta începe cu noi toți. Începe de la a nu mai da șpagă la ITP și la service că știi tu că mașina e OK sau să schimbi plăcuțele de frînă ”la un băiat din cartier că e mai ieftin” până la a plăti parcarea și dacă stai 5 minute sau biletul de autobuz deși mergi doar o stație.

Lucrurile astea se adună în timp. Și cele bune, și cele rele. La cele adunate mai punem și puterea exemplului. Apropo, de foarte mulți ani când o mașină oprește la trecerea de pietoni ca să traversez, eu îi mulțumesc dând din cap sau pur și simplu ridicând mâna. Nu sunt singurul, evident, dar abia acum am întânit și eu un pieton care mi-a mulțumit pentru același lucru și chiar m-am simțit bine.

Sigur, poate că e greu să intrii la un restaurant unde iei masa cu soția și să întrebi de autorizația de incendiu, că te gândești că poate asta îți va strica seara, dar dacă vrei să faci nunta acolo….chiar trebuie!

Știu pe mulți dintre voi care gândiți ca mine și totuși mai căutați o ”rezolvare românească” cu scuza clasică ”așa funcționează lucrurile în România”. Da, așa funcționează deseori, dar dacă vrei să funcționeze lucrurile bine, prima condiție este ca tu să respecți regulile scrise și nescrise. Prea ne jucăm cu focul!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.