E nevoie de pace

Războiul nu este o opțiune decât pentru cei care-l pornesc. Celelalte state pot încerca să-l evite, dar nu au nicio garanție că vor reuși. Acesta este unul din motivele pentru care au apărut alianțele militare. În orice alianță sunt unii mai slabi și alții mai puternici ca număr de soldați sau tancuri/avioane, ca dotări, ca implicare, în funcție de aceste aspecte având de spus mai mult sau mai puțin.

Cam așa a fost și cu NATO. A fost alegerea noastră. A cvasi-majorității populației. Dacă vă aduceți aminte, vă reamintesc că sondajele din Europa de Est arătău că populația României este cea care-și dorește cel mai mult aderarea la NATO. Logic și normal…după vreo 250 de ani în care rușii au venit pe aici de vreo 10-15 ori și de fiecare dată am avut de pierdut, comportându-se violent și grobian. Chiar dacă nu știm multă istorie, dar măcar știm ABC-ul istoriei: cum au furat mișelește Basarabia și Bucovina de mai multe ori, cum s-a comportat armata rusă în 1944 și cum au implementat o conducere comunistă bolnavă psihic care a distrus elitele României.

De aproape 18 ani, România face parte din cea mai puternică alianță militară și beneficiază de cea mai mare securitate pe care a avut-o vreodată. Știu, e deja o platitudine, dar acest aspect este unul esențial, mai mult decât orice gargară.

Nu ne convine că e prima oară când se întâmplă lângă noi. În Irak și Afganistan era oarecum departe, posibilități reduse de a suferi local ceva. Dar ne-am făcut datoria și am arătat seriozitate. Acum este altceva, dar asta nu înseamnă că trebuie să schimbăm paradigma. Ca și în viață, nimeni nu-ți garantează că va fi bine…chiar și în alianță, pot apărea tot felul de situații și să se piardă războiul sau să ne trădeze un aliat, dar asta nu înseamnă să uităm cine suntem și din ce alianță facem parte.

Sunt destui care visează tâmpenii, inclusiv ”să întoarcem armele”. Unii doar pentru că sună sau că ar fi spectaculos. Dar mai ales pentru că avem mulți concetățeni incapabili să-și asume răspunderea și gândesc cum ar face ei într-o astfel de situație. Avem politicieni slabi, dar – slavă-Domnului! – nu atât de inconștienți încât să se ducă și ei pe această fentă rusă a manipulării.

De la Iohannis la Șoșoacă și de la primarul din Dolhasca până la premierul Ciucă, indiferent cum ne raportăm, găsim indivizi care astăzi spun una, mâine spun alta. Apropo, Șoșoacă spunea în prima săptămână de război că e teatru ieftin, că în Ucraina nu e război, iar acum aberează despre neutralitate și ”pacea de la București”. E amuzantă pentru cine gândește un pic, dar e periculoasă pentru că atrage prostimea după ea!

Este lecția noastră de maturitate pe care trebuie să o jucăm cinstit, corect, așa cum suntem noi ca popor sau cel puțin marea majoritate a românilor. Nu există o soluție 100% sigură, dar de ce putem fi 100% siguri este că rușii își vor bate joc de noi mereu. Cine vrea asta?!

Faptul că Zelenski e un om de paie, departe de a fi un erou așa cum e promovat de media sau faptul că americanii au întreținut focul până a izbucnit conflictul, nu trebuie uitate. Dar dacă SUA face o greșeală sau mai multe, nu înseamnă că Rusia totalitară este un pic frecventabilă! NU!

Încă trăiesc bunici care au trăit ”live” ororile rușilor. Dacă au scăpat pentru că nu au trecut pe la ei prin sat sau pentru că nu au fost deposedați de pământuri și bunuri, asta nu înseamnă că lucrurile alea nu au existat. Sigur, au existat și trădători români, ferm convinși in incultura lor (sau pentru bani!) că îndreaptă lucrurile. Dar și astăzi avem probleme generate de distrugerea elitelor în anii ’50 din cauza rușilor care și-au impus doctrina comunistă cu forța unui pedofil violator.

Conflictul din Ucraina poate dura mult, criza poate dura foarte mult. Dar trebuie să fim oameni și să ne păstrăm verticalitatea. Nu este nimic rău că suntem în NATO, dimpotrivă! Trebuie să fim mândri că suntem români membrii ai NATO. Iar cu nebunul de putin (da, special scris cu literă mică) nu este nimic de făcut…doar de aruncat la groapa de gunoi a istoriei.

P.S. Să nu uităm că Stalin a omorât mai mulți ruși decât Hitler.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.