Explicații logice pentru români

Noi, „regăţenii”, avem multe metehne moştenite după sute de ani de stăpânire otomană, fanariotă şi rusească. Aşa cum şi ardelenii au după ocupaţia austro-ungară. Dar, pentru că toţi suntem români, avem şi metehne comune, pur româneşti.

Unul dintre cele mai mari defecte româneşti este spiritul justiţiar deformat. Se manifestă la iresponsabili: atunci când apare o problemă, vinovat este altul. Se manifestă la pupincurişti: de la „da, doamna dirigintă, aşa e, cum spuneţi dvs.” până la „da, şefu’, sigur că ai dreptate”. Se manifestă la frustraţi: de la dinamoviştii care sunt convinşi că Steaua a avut rezultate mult mai bune în cupele europene datorită norocului până la grasa care înfulecă 3 meniuri de 5 lei de Mc şi nu înţelege că nu neapărat metabolismul o salvează de la obezitate pe vecina care-şi cumpără la aceiaşi bani un McTasty. Acest spirit justiţiar deformat se manifestă în fel şi chip, influenţat – desigur – şi de educaţie, de IQ şi EQ, aşa cum este oriunde pe lumea asta.

Noi însă suntem mai deosebiţi: atunci când românul nu poate găsi o explicaţie logică, plauzibilă, dă vina pe forţe superioare, oculte, paranormale.

Exemplul 1 „aşa a vrut Dumnezeu”

Dacă se urcă unul beat la volan, sigur se găseşte un idiot „să-l înţeleagă” şi să ofteze „aşa a vrut Dumnezeu”.  Poftim?! Sigur, viaţa ne învăţă că multe lucruri se întâmplă pentru că „aşa a vrut Dumnezeu” (alţii, în funcţie de preferinţe pot spune soartă, coincidenţe, fiecare cu sistemul său de valori), dar asta nu înseamnă că poţi fi un dement iresponsabil fără consecinţe.

Exemplul 2 „străinii sunt vinovaţi” 

În ultima vreme o bună parte din presă şi din reţele de socializare vehiculează ideea că austriecii sunt vinovaţi de despădurirea şi deşertificarea României, nu legile proaste care permit prea multe şi nu pedepsesc suficient, nu partea coruptă a autorităţilor locale şi centrale, nu vecinii care tac complice când văd şmenarii care coboară sâmbăta seară cu camioanele pline, etc. Sau nu ştiţi faza cu 100 de maramureşenii care au luat cu asalt maşina poliţiştilor de frontieră calmaţi brusc abia când a venit primarul?…

Exemplul 3 „scenarita”

Dacă oamenii ar fi luat de bun doar ceea ce îi spun alţii, probabil am fi trăit tot în peşteri, neştiind nici măcar că Pământul e rotund. Stresaţi de anii comunismului, când propaganda era pe cele mai înalte culmi ale succesului, iar Europa Liberă contracara, aşa cum aveam să constatăm ulterior, utilizând exagerări sau minciuni prin omisiune, dupa 1989 românii au furat această manie, dând crezare aproape oricărui scenariu. Vă mai amintiţi desigur isteria miliardelor de dolari pe care i-ar fi avut Ceauşescu la băncile elveţiene şi câte altele! Sigur, stresul, secretomania, lipsa de transparenţă a unor subiecte de larg interes şi alte metehne comuniste a generat o creştere spectaculoasă a interesului faţă de scenarita – la început serialele din reviste, precum Zig-Zag, apoi EVZ, OTV, ajungând acum pe tot felul de site-uri. Temele sunt foarte variate: de la cele politice la cele de ştiinţă.

Am să  zăbovesc un pic aici datorită diversităţii de situaţii la care mă refer. Am să dau două exemple de tip … MTV ca să spun aşa! Then & Now (Atunci şi acum).

Exemplul 1:

Then

În 1994 aflam cu uimire de la un amic care lucra în media, că Adrian Năstase şi Dinu Patriciu fac afaceri împreună. Un pesedist cu liberal?! Cine credea aşa ceva atunci? S-a convins lumea mult mai târziu, când Năstase a continuat cu pomana începută de Isărescu.

Now

În exclusivitate! Breaking news! Nu o să-ţi vină să crezi! Dă click aici să vezi ce ţi se potriveşte! Dar de ce e prieten Băsescu cu Oprea….n-ai să afli! Sau nu din presă!

Exemplul 2:

Then

Zig-Zag 1990: rubrica de fenomene paranormale este coordonată de Dan Mirahorian.

Now

Un cercetător britanic spune că Pământul e plat şi că suntem manipulaţi de sute de ani să credem asta. Informaţia este preluată de toată media (agenţii de presă, TV, etc.) şi expusă ca teorie pe picior de egalitate cu teoria lui Galileo Galilei, de fapt cu tot ce se învaţă în şcoală la fizică şi geografie! Doar e libertate, putem abera orice!

Reclame

5 gânduri despre &8222;Explicații logice pentru români&8221;

 1. serbanfl zice:

  Ce-ți veni?!? Eu, mai bătrân și mai umblat și cu serviciul (adică NU numai ca turist), îți spun sigur că esența combinației de culturi regionale a apucat să se formeze, deși nu-s încă 100 de ani de la 1918, în București!
  ȘI ce-ți veni cu metehnele comune!?! Spirit justițiar deformat la romîni? Comparativ cu ce alte etnii? Comparativ cu ce alte state? (Am preferat cacofonia cu-ce, față de cu-care!)
  Sigur că avem metehne, dar nu am să le declar aici și acum. Pot însă să amintesc că în anul 2010 fostul ambasador german (un „von”, bineînțeles!), întrebat într-o emisiune televizată, a reproșat românilor că sunt spontani, cu precizarea că acest fel de a fi le este necunoscut germanilor (a fost retras abia după doi ani, deci afirmațiile n-au fost considerate gafe)!
  Pe de altă parte țin să menționez că românii sunt apreciați de cam toată lumea pentru OSPITALITATE și calitățile adiacente ei: generozitate, toleranță și chiar altruism.
  Unii spun și că suntem ingenioși.
  P.S. Sper că nu-mi vei mai reproșa că nu gândesc pozitiv!

  • Mihnea Graur zice:

   Reciteşte articolul că sigur nu l-ai înţeles, comentariul tău nu are nicio treabă cu ce am scris eu.
   În plus, n-am înţeles faza cu „ce-ţi veni?!”….dar mă rog.

 2. serbanfl zice:

  Chiar dacă nu-s un „moșuleț de treabă”, te-am ascultat și am recitit textul tău.
  „Noi, „regăţenii”, avem multe metehne moştenite după sute de ani de stăpânire otomană, fanariotă şi rusească. Aşa cum şi ardelenii au după ocupaţia austro-ungară. Dar, pentru că toţi suntem români, avem şi metehne comune, pur româneşti.
  Unul dintre cele mai mari defecte româneşti este spiritul justiţiar deformat.”
  Și m-am gândit la fiecare din celălalte popoare, din Scoția până în Rusia (până la Urali!), ne asemănăm cu italienii (adică nu avem careacter rvanșard), restul au spiritul justițiar mult mai deformat decât noi. Exprimarea „așa a vrut Dumnezeu” nu o invocă ateii din vestul Europei, catolicii și ortodocșii o utilizează frecvent! Exemplul tău cu șoferii beți arată unul din cazurile de folosire neadecvată, nu atestă spirit justițiar neadecvat.
  În general, după părerea mea, avem mai mult puține metehne decât alți europeni, începând cu grecii și încheind cu irlandezii!!!

  • Mihnea Graur zice:

   Eu nu fac aici analize sociologice, nu discut despre alte popoare şi nici despre parţile noastre bune. Pur şi simplu am scris despre spiritul justiţiar deformat. Cât de des se abordează subiectul furtului de milioane de euro din banul public vs. un magazin spart? Cât de des înjură şoferii că s-a făcut semafor pe Kisselef la Muzeul Satului, dar toţi circulau acolo cu peste 80 km/h şi mureau oamenii unii după alţii? Sau sa discutam despre medicii care sunt mana in mana cu mafia din pharma si indoapa copiii de la 0-18 ani cu antibiotice la orice stranut, dar nici macar nu vor asigurare pentru malpraxis?!
   Asadar, e doar un articol mai mult teoretic, dar dpmdv suficient cat sa se intrebe cel care citeste daca el face ceva sa se schimbe si astfel sa se schimbe si tara in bine. Sper sa se fi inteles asta de catre restul cititorilor si nu i-ai deturnat tu pe directia ta….:)

 3. serbanfl zice:

  Puteai să mai pomenești de popii ce pretind sume mari sau de șoferii RATB ce închid ușa în nas vârstnicilor sau de funcționarii de la ghișeele publice, etc.
  Înțeleg că, pe fond, te deranjează că populația nu iese în stradă și că nici presa nu ia atitudine corectă.
  Ba populația iese, c-așa a cazut Guvernul Boc în 2012 și Guvernul Ponta în 2015. Problema este că organizatorii, la vedere sau din umbră, acționează strict când au ei interes.
  Mi-a plăcut, aseară la Gâdea, când O.Teodorovici l-a întrebat pe leaderul sindical al cadrelor medii sanitare, care enumerase o serie de nemulțumiri ce au făcut ca vreo 18.000 de cadrea medii sanitare să emigreze, de ce convoacă abia în noiembrie o reuniune a conducerii federației lor sindicale pentru declanșarea Grevei generale? Vor să facă grevă în decembrie? N-a mai întrebat dacă știe cam ce arată sondajele.
  Sigur că ai dreptate – există metehne la români, dar eu zic că ajunge cât ne blamează Mungiu-pippidi &.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s