Un război încurcat

În ultimele zile ale anului trecut, în cadrul unei emisiuni de retrospectivă a anului 2014 și de previziuni pentru 2015, Emil Hurezeanu a făcut o afirmație care a uimit ”A fost anul unor măsuri radicale şi un ultim an de pace în Europa continentală.” Declarația pe larg o găsiți aici.

Dpmdv Hurezeanu s-a referit în principal la:

– (necesitatea pentru) o nouă ordine mondială;

– criza economică nerezolvată;

– ofensiva ISIS;

– problema palestiniană;

– războiul civil din Ucraina și, în general, acutizarea tensiunilor dintre Rusia și NATO;

– terorismul.

Este evident că toate aceste elemente se întrepătrund, dar nu mă refer aici doar la terorism.

Terorismul a lovit încă de la începutul anului în stilul cel mai aberant posibil: un măcel inuman. Numai un criminal nebun poate folosi gloanțe împotriva creioanelor.

Începând de ieri, s-a tot pus problema dacă acest act terorist este sau nu o reacție provocată de caricaturile din Charlie Hebdo. Aici a apărut o nouă dezbatere ce pare să scinteze opinia publică în special în mediul online.

Oameni buni, nu mai readuceți în discuție imbecilismul violenței teroriste pentru că este ceva subînțeles. Ați văzut voi pe cineva în România, nu mai vorbesc în Occident, care să considere altfel?! E superfluu…

Cu toate acestea, e important să gândim lucrurile cât mai la rece, chiar dacă situația este foarte fierbinte. Sunt mare amator de umor, de caricaturi, dar am văzut vreo zece caricaturi de o violență pe care nu am mai întâlnit-o și care jignesc și creștinii, și evreii, și musulmanii, pe scurt – pe toată lumea.

Libertate nu înseamnă că ai voie să faci ce vrei, ci să faci ceva ce nu ofensează/jignește/etc. o terță parte. Noi, europenii, am (re)inventat libertatea acum vreo 250 de ani (chiar în Franța!). Totuși, libertatea absolută nu există în democrație, ci în haos! Doar acolo orice nebun poate face ce vrea…până ce un alt nebun îi dă în cap!

Americanii au atras atenția încă din 2012 că nu văd nicio logică în a publica astfel de caricaturi în Charlie Hebdo (detalii aici). Dar nu au fost luați în seamă, pe principul că nu are rost să îi creadă pe americanii ăia stresați de 11 septembrie. Așadar, o altă prostie tipic europeană.

Cu alte cuvinte, da, sunt de acord cu ce spun Pleșu și CTP. Surprinzător chiar și pentru mine, și nu glumesc!

Ca urmare, am dus ieri câteva ”lupte” pe Facebook cu cei care nu pricep că respectul și bunul simț sunt – sau ar trebui să fie – la baza oricărei forme de jurnalism, așa cum este și libertatea de expresie.

Nu am să reiau ”luptele” de acolo. Întâi pentru că m-am despărțit prieten cu fiecare în parte. În al doilea rând pentru că libertatea de opinie nu înseamnă că o dezbatere trebuie să se încheie cu un învingător. Nu, nu e musai nici măcar cu o opinie impusă de duelul argumentelor. Sistemul meu de valori are în centru cinstea și corectitudinea. Accept greșeala, e umană. Dar nu admit lipsa de onestitate. Ca urmare, dezbaterile acestea – deloc lipsite de substanță – m-au determinat să citesc și să tot citesc cât mai multe opinii, știri mai noi sau mai vechi, tot ce mi s-a părut că are relevanță.

Mai multe opinii mi-au atras atenția în mod pozitiv. Una dintre ele aparține lui George Damian:

Ştiţi bancul cu ţiganul borât care a plecat la furat împreună cu un jidan scârbos şi un bozgor tâmpit? E un banc fenomenal, râzi de pleznesc maţele în tine. S-a făcut şi o caricatură cu ţiganul borât care are două gâşte la subţiori, jidanul scârbos cu buzunarele pline de bani şi bozgorul tâmpit care molfăie carne crudă. Foarte tare caricatura, te dor fălcile de cât râzi. E cu satiră şi umor, bancul mi l-a spus Mircea Toma aşa că n-are cum să fie rasist. Şi mai ştiu nişte caricaturi foarte tari, apăreau într-un ziar german mai vechi, Der Stürmer, deci nişte caricaturi mortale cu jidani.

Aaa?!? Nu este voie cu jidani, ţigani şi bozgori? Dar de ce este voie cu musulmani?

(Articolul integral – aici)

O alta lui Ionel Nițu:

Mi se pare mie sau organizatiile/celulele teroriste au invatat intelligence? Am in vedere de ex operatiunea (bazata pe o combinatie rafinata) prin care a fost neutralizata o celula CIA (in Afganistan sau FATA) cu cativa ani in urma si informatiile despre cei 2 teroristi din Franta (buletinul „uitat”, ba vin spre Paris, ba sunt in nord, ba au jefuit o benzinarie, ba s-au baricadat intr-o casa). Sau sa fie o forma noua de terorism?

(Mesajul său de pe Facebook – aici)

Nu în ultimul rând, remarca lui Radu Tudor (singurul ziarist de la Antena 3 care contează):

Societatile occidentale se afla in fata unei provocari noi. Analistii au remarcat deja o autocenzura asumata de mari canale tv, ziare sau agentii de presa in privinta atentatului de la Paris. Caricaturile ironice din Charlie Hebdo nu au fost reproduse in relatarile si editiile speciale dedicate tragediei franceze. Asta inseamna ca democratia, libertatea de exprimare si drepturilor omului incep sa fie afectata de o maniera soft. Pentru inceput.

(Articol integral – aici)

Există, așa cum probabil ați observat, o multitudine de opinii de toate genurile și speciile: de la cei care acceptă orice fel de caricatură de dragul libertății de exprimare până la cei care spun că nu ar fi avut loc acte de terorism dacă Charlie Hebdo nu le-ar fi publicat. Partea bună e că toată lumea dezaprobă actele teroriste. Partea proastă este că mediul online miroase din nou a manipulare ieftină, cristalizarea atacurilor la jugulară – caracteristică postacilor, dar și semidocților – amintindu-mi de multe alte episoade pe care le-am trăit în ultimii ani, în special pe Facebook.

Oarecum, este firesc. Pe de altă parte, acest mod de abordare arată că teroriștii care au împușcat tot ce au prins (inclusiv un om de serviciu aflat în redacție în momentul atacului) și-au cam atins țelurile. Mă refer în primul rând la scopul primordial – de mediatizare a acțiunilor lor.

Devine tot mai clar că intelligence-ul poate funcționa și ad-hoc, nu neapărat în forme instituționalizate. Fac o mică paranteză. Am lucrat puțin în domeniu – mai exact m-am ocupat de coordonarea și monitorizarea activităților de Competitive Intelligence, cu accent pe analiza competitorilor, în vederea identificării punctelor slabe ale acestora și a potentialelor pericole pe care le pot genera companiei în care lucrez. Sincer, mi-ar fi plăcut să lucrez mai mult în acest domeniu, dar …nu e timpul pierdut! 🙂 Am prins ceva și…prinde bine în orice domeniu dacă știi să-ți folosești creierul.

Am făcut această paranteză pentru a pregăti o știre interesantă apărută în urmă cu o lună, dar care a ajuns la mine abia astăzi. La începutul lunii decembrie 2014, Hollande a făcut o vizită în Kazahstan. La întoarcere a făcut și o vizită-surpriză la Moscova unde, evident, s-a întâlnit cu Putin. În cadrul discuțiilor – care, oficial, au avut ca subiect situația din Ucraina – Hollande i-a povestit lui Putin cum DGSE (serviciile de informații externe franceze) l-au informat că regimul Obama pregătește un atac terorist asupra Franței sub forma unei operațiuni de tip ”false flag”, urmând ca apoi vina să pice pe Rusia. Articolul integral: aici.

Știu, site-ul pare o ciudăţenie: redacția e condusă de un sud coreean cu cetăţenie americană care e profesor universitar la Beijing, aproape sună a banc! Totuși, informația este datată 9 decembrie 2014, iar faptele vorbesc de la sine, ceea ce a și făcut ca până la această oră să fie deja preluată de multe alte site-uri.

În concluzie, războiul informațional este în toi, ceea ce îngreunează mult o analiză de intelligence, chiar dacă ne referim la DGSE, el însuși actor important în acest război. Pentru mine, mai este nevoie de timp ca să decelez evenimentele ultimelor zile atât în privința evenimentelor propriu-zise, cât și a flood-ului de informație.

Oricum, resorturile nu le vom cunoaște prea curând. Sunt multe scenarii posibile, iar asta fără să suferim de scenarită. Unul singur pare a fi valabil în orice variantă: manipularea maselor prin sensibilizare (ex. naționalism) capătă proporții, în special cu ajutorul rețelelor de socializare. Spiritul de turmă dăunează grav sănătății, mai ales când informațiile toxice curg din toate părțile. Războiul pare să nu mai aibă răbdare.

Reclame

7 gânduri despre &8222;Un război încurcat&8221;

 1. Știi cum e treaba asta, ai o femeie violată și tu zici, „dă-o-n p*a măsii de curvă, de ce umblă îmbrăcată așa”. La fel și discuția despre islamism, ar trebui oprită în momentul în care s-a aflat că una dintre victime este un polițist musulman. Pur și simplu ai de a face cu niște descreierați care își justifică gestul, iar comentarii de tipul acesta nu fac altceva decât să accepte o justificare aberantă pentru ceva ce nu are nici o justificare. A, și vezi că e un film mișto de pe vremea noastră, „People vs. Larry Flint”.

 2. Mihnea Graur zice:

  No offence, dar nu e cea mai bună comparaţie. Am mai auzit-o zilele astea, dar dpmdv e doar plastică, nu e comparabilă cu subiectul. În primul rând pentru că nu vorbim de o revista sau un ziar de liceu făcut de nişte adolescenţi imaturi, ci de niște oameni care au conștientizat ceea ce făceau. Repet, o dovadă e chiar faptul că au fost avertizați de americani.Apoi, orice caricatură, indiferent cum e ea, nu trebuie să conducă la violenţă. Ceea ce pentru tine şi mine este glumă, banc, etc. poate că ei percep ca violent. Te-ai gândit la asta? Ştii bine că ei nu admit glume pe această temă. So….Europa trebuie să își schimbe atitudinea. A condus lumea multe sute de ani, dar nu poți trăi doar din amintiri cât de Chuck Norris erai tu … că acum ți-o iei și de la o babă cu baston.

 3. Ba e cea mai bună comparație. Sunt de acord că acele caricaturi erau proaste, dar de aici să ajungi la crimă și să nu mai publici caricaturi/articole proaste că cine știe pe cine ofensezi e drum pe care nu trebuie să mergem.

 4. serbanfl zice:

  Poate ar fi cazul să dezvolți pasajul:
  „Libertate nu înseamnă că ai voie să faci ce vrei, ci să faci ceva ce nu ofensează/jignește/etc. o terță parte. Noi, europenii, am (re)inventat libertatea acum vreo 250 de ani (chiar în Franța!). Totuși, libertatea absolută nu există în democrație, ci în haos! Doar acolo orice nebun poate face ce vrea…până ce un alt nebun îi dă în cap!”
  prin prisma comentariilor generate de declarația psihologului suedez, care consideră că a fost total greșită abordarea unui sistem de educație fără restricții, care-i pune pe mulți tineri complet nepregătiți în contact cu realitățile vieții!
  Poate să-ți pară forțată legătura, dar țin să amintesc că primele caricaturi batjocoritoare ale Profetului au apărut în Danemarca.

  Referitor la declarația lui Hurezeanu privitoare la „un ultim an de pace în Europa continentală” și „defalcările” menționate, vreau să-ți amintesc de Gerhard Schroeder (fost Cancelar al Germaniei, dar actualmente mănâncă o pâine la Gazprom!), care a comunicat lumii că RUSIA NU POATE FI OBLIGATĂ LA NIMIC!
  Adică – uite de unde s-au inspirat băsiștii când i-au aranjat, fostului (și actual de facto!) ambasador Mark Gitenstein, sinecura la Fondul Propietatea!!!

 5. Mihnea Graur zice:

  Știu unde bați cu educația, dar nu scriu tratate de sociologie în 3 volume, ci doar un articol. 🙂 Cum cât extinzi mai mult temele cu atât se diluează mesajul transmis și nu mai înțelege lumea ce am vrut să spun sau înțelege altceva. 🙂
  Aia cu FP n-are nicio legătură, rămâi la subiect, te rog!

 6. serbanfl zice:

  Scuze! Am vrut să fiu „scurt”.
  Am amintit de Gerhard Schroeder și zicerea sa: RUSIA NU POATE FI OBLIGATĂ LA NIMIC , în contradicție cu afirmația lui Hurezeanu.
  Sunt convins că va fi cel mult un război rece de vreo 8-10 ani.
  Similitudinea recompensărilor am introdus-o pentru că blogul tău, sunt convins, este și va fi citit de mulți!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s