Țară tristă, plină de humor

Anul electoral 2014 este atipic. Față de precedentele alegeri prezidențiale, cele din 2014 se prezintă diferit din mai multe puncte de vedere:

– nu mai există ”dreapta” și ”stânga” nici măcar în discursuri;

– alianțele s-au creat în ultima jumătate de an, răsturnând poziții care păreau de neclintit;

– apariția unor candidați cu notorietate pe ultimele sute de metri (Iohannis, Macovei, Meleșcanu);

– fragmentarea electoratului: există mai multe situații în care 2 candidați se bat pe același segment electoral. Mă refer aici la ”cuplurile”: Udrea – Macovei (care se adresează nucleului dur al fanilor băsismului), Iohannis – Tăriceanu (se adresează fanilor liberali) sau Vadim – Funar (OK, e de râs, dar asta e realitatea!) la egalitate cu Hunor – Szilagyi (la fel de ilar!);

– așteptările uriașe de schimbare după un deceniu de băsism infect: marea bătălie între cine este mai antibăsist (Ponta, Iohannis, Tăriceanu, etc.) și mică bătălie între continuatori (Udrea, Macovei, chiar și Meleșcanu dacă e să mă iau după aberațiile spuse în primele zile de campanie).

Lupta este mai infectă ca oricând, dar nu mai miră pe nimeni. Prima mârlănie generală a fost a voturilor adunate. Dacă adunăm semnăturile sunt mai multe decât cei care au fost la vot în mai. Realitatea le adunase și le-a dat 7,8 mil., la europarlamentare au fost 5,9 mil. QED

Nimeni nu crede că toți cei 14 candidați au strâns 200 de semnături. Sigur că la Ponta, Iohannis, Tăriceanu, Udrea și poate Macovei nu a fost o problemă. Că primii doi au exagerat penibil, e altă poveste. Apropo, m-a distrat când Blaga anunța vineri 5 sept. că au 600 mii de semnături, dar că până luni avem peste 1 milion. Îl luase valul…cincinal în 4 ani, asta știe, asta face, n-ai ce să-i ceri mai mult! De partea cealaltă, Oprea – acest Blaga redivivus – se lăda că doar UNPR a strâns 1 mil. de semnături, din care avea jumătate încă din iulie, pe vremea când Ponta poza în nehotărât.

Dar pentru ce este această luptă? Dacă suntem onești, vom recunoaște că, indiferent cine va fi ales să doarmă la Cotroceni, România va continua să fie condusă în primul rând de NATO și UE. Cu restul prerogativelor ce poate face președintele? În primul rând să negocieze în cadrul UE din poziția ghiocel gen băsescu sau să aibă o atitudine demnă; similar și în alte probleme de politică externă. În al doilea rând, să se pozeze bine cu felurile comisii (educație, cultură, etc.). În rest, mai nimic!

Și cu toate acestea, România s-a împărțit iar în două, așa cum s-a întâmplat cam de fiecare dată….Ponta sau Iohannis? Aceasta este întrebarea momentului, de parcă doar ei doi ar candida sau ne-am afla deja în al doilea tur! În plus, atmosfera asta oarbă conduce la ieșiri efectiv cretine de la oameni care mod normal ar trebui să ai pretenții, cum a fost mizeria lui Pleșu referitor la Beligan sau derapajul făcut de Firea referitor la Iohannis. Tristă țară!

Nu mă mai mir de mult de nimic din toate acestea. Cu toate acestea, nu pot să pricep ce e în mintea românilor: pe de o parte se plâng că nu se schimbă nimic, pe de altă parte nu fac nimic să schimbe măcar unul din cei doi participanți la duel. Statistic, cam două treimi nu vin la vot, iar cealaltă treime se rupe în figuri trăgând speranțe de la Iohannis sau Ponta. Tristă țară!

M-am obișnuit și cu asta, dar anul acesta am parte de o nouă premieră. Din toți cei care l-ar prefera pe Tăriceanu la Cotroceni, doar eu și încă o persoană îi vor da votul, ceilalți considerând că, neavând șanse reale, mai bine votează cu Iohannis (sau Ponta, dar mai puțini). Adică se întorc fix de unde au plecat, s-au încolonat și hai la vot… Tristă țară!

Aceasta este România!

”Prin asta ești celebra-n Orient,
O, țară tristă, plină de humor.”

Bacovia

P.S. Nu bat câmpii deloc, am și o soluție: vot obligatoriu și introducerea votului negativ. Cine nu vine, să plătească salariul minim pe economie și să i se suspende dreptul de vot pe 10 ani. Apropo, sunt peste 30 de țări din întreaga lume care au aplicat această măsură, din care 4 în UE: Belgia, Luxemburg, Grecia și Cipru.

Reclame