O poveste scurtă și adâncă

Un intelectual în vârstă de 86 de ani, care a apucat un pic și din capitalismul interbelic mi-a povestit astăzi de un personaj cu mare tâlc din acea perioadă. Preotul satului a venit într-o seară de vineri să îl roage pe tatăl său să-i împrumute o sută de lei până cel târziu luni dimineață. Luni la prima oră s-a prezentat cu banii înapoi. Apoi, a devenit un obicei: vineri seara cerea suta împrumut, luni dimineața sau chiar în seara zilei de duminică aducea banii înapoi. Într-o zi, unul din copii a vărsat din greșeală cerneală, care a stropit un pic și banii. Omul nostru s-a scuzat că nu poate să-i împrumute decât o bancnotă care avea o mică pată cu cerneală. Preotul a adus duminică seara banii înapoi, era aceiași bancnotă! L-a întrebat pe părinte de ce e aceeași, de ce nu a cheltuit-o, de ce mai vine să ceară dacă nu are nevoie de ea. ”Pentru că de dimineață la slujbă, trebuia să vorbesc și … altfel vorbește omu’ când are un ban în buzunar”. În opinia povestitorului, replica reprezintă definiția capitalismului, fie el cel interbelic, fie cel actual.

 

 

Reclame

Un gând despre &8222;O poveste scurtă și adâncă&8221;

  1. serbanfl zice:

    Trăitul pe credit, din împrumuturi, are un oarece specific sistemului capitalist, iar recenta Lege a insolvenței persoanelor fizice, aduce izul capitalismului contemporan.
    Eu observ că persoana de 86 de ani, în contextul descris, nu numai că-i surprinzător de la curent cu legislația, dar are și un humor robust prin pomenirea vechii zicale: „altfel vorbește omu’ când are un ban în buzunar”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s