Asemănări periculoase

Când Rusia și Germania bat palma, România are de suferit. Istoria României din ultima sută de ani este marcată de aceste înțelegeri.

Nu am să o iau de la Adam și Eva, nu are rost să intrăm în amănunte. Interpretarea istoriei printr-o altă prismă este pentru afonii care nu știu sau nu sunt capabili să înțeleagă politica și istoria. Desigur, specific zilelor noastre, și pentru cei care nu au curajul propriilor opțiuni, iar coloana vertebrală le lipsește. Cei care se simt în aceste categorii, sunt invitați să părăsească acest blog pentru totdeauna. Nicio pierdere!

Atmosfera seamănă teribil de mult cu cea de dinainte de Al Doilea Război Mondial (WW II) .

Germania

A depășit criza datorită unui lider autoritar și pragmatic, ceea ce a creat  o simpatie uriașă pentru națiunea germană.

Are tendința de a se transforma din ”locomotiva Europei” în ”jandarmul Europei”.

A pus Franța cu botul pe labe, iar în Marea Britanie are o opoziție care pare mai mult să țină de istorie și mai puțin de aspecte concrete. Nicio diferență între zilele noastre și cele de acum șapte decenii când Churcill spunea ’’Hitler este doar un om care va deceda mai curand sau mai tarziu. Pentru Imperiul Britanic pericolul nu este Hitler, ci Germania. Noi trebuie sa-l convingem pe Hitler sa atace URSS-ul pentru ca acolo va fi sfarsitul lui, iar noi vom dezmembra Germania’’. (De aici.)

Și-a extins (și continuă!) supremația în centrul Europei (acum economic, nu teritorial) în mod cadențat.

E pe cale să răspundă pozitiv cererii Rusiei de a controla teritorii-cheie.

Rusia

Are un lider popular, autoritar și pragmatic, care lasă populației senzația unei Rusii puternice, în realitate a unui uriaș cu picioare de lut. Altfel spus, ”Tătuc”.

Populația aparent năucită, dar în realitate mereu iubitoare de un ”tătuc” care să le zgândăre orgoliul.

Avidă de noi teritorii care să o apropie cât mai mult de centrul Europei.

Sprijină Germania prin diferite metode propagandiste (înainte de WW II cu războiul civil din Spania, acum cu tâmpenii sinistre gen Polonia vinovată pentru pornirea WW II, detalii aici)

Rusia & Germania

Negocierile secrete dintre Putin și Merkel seamănă teribil cu negocierile dintre Stalin și Hitler.

Embargoul este egal cu zero dacă nu este realizat într-un mod clar. Dacă Germania interbelică s-a înarmat ”pe șest” cu ajutorul URSS (detalii aici), embargoul de azi este doar o cortină, cel puțin în cazul armamentului și al tehnologiilor avansate, care nu intră în sfera embargoului decât prin prisma potențialelor contracte, nu și a celor afla în vigoare.

S-au înțeles inițial (2008) că Ucraina și Georgia nu au ce să caute în U.E. Acum e mascaradă.

Ambele regimuri au pus accent pe naționalism și pe promisiuni de restaurare a onoarei naționale.

 

Lista e, probabil, mai lungă. Totuși, nu am să iau în calcul alte asemănări (tensiunile chino-japoneze, grozăviile din Orientul Mijlociu, etc.) ca să proclam apoteotic că ne aflăm în pragul unui nou război mondial, deși cel economic este în plină desfășurare de, deja, mulți ani.

Pentru România, situați miroase urât. După 10 ani de politică externă făcută pe genunchi, singurul nostru atu este acela de membru NATO. Prea puțină lume pricepe că, fiind cvasi-vecini cu Rusia, mereu vom fi (și) sub sfera lor de influență, deci nu avem motive să ne chinuie talentul să fim mereu în antiteză cu Moscova. Atenție!, nu militez pentru o atitudine pro-rusă, ci pe o atitudine demnă, dar fără a afecta orgoliul infinit al Rusiei, așa cum a procedat panarama de băsescu.

Tic-tac, timpul trece. Din ce în ce mai prost pentru România, și nu doar din punct de vedere economic – deși vânzarea EON din România (firmă germană) se pare că se va face către Gazprom.

Să ne ferească Dumnezeu de prieteni, că de dușmani…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s