Din nou pe scurt…

Am avut multă treabă în ultimă vreme, inclusiv ceva șantier prin casă, ceea ce e de bine și vine să scuze lipsa din zonă din ultima vreme. Uite așa am ajuns la câteva concluzii:

Când îți cumperi casă, e bine dacă ai bani să îți faci totul de la A la Z. Dacă nu, măcar să ai pe cine să întrebi ca să te lămurească de ordinea priorităților. Mie nu mi-a zis nimeni că ar trebui să încep cu ușile și am avut aventuri de pomină, inclusiv probleme cu echipa de montare calificată românește la locul de muncă, pe banii clientului. Mult nu a fost să îi și reclam la ANPC, dar totul e bine când se termină cu bine. Bine că termopanele mi le-am montat de mult. :))

La o casă trebuie făcut mai mereu ceva, dar trebuie să ținem cont și de vârstă. La 29 de ani căram sacii de 25 kg fără mari probleme, acum a fost cam greu, mai ales din punct de vedere al coloanei, dar doi medici buni – Maria Kant şi fiul ei, Alexandru Pautov – m-au ajutat mult. Recomand călduros pentru orice problemă cu coloana și nu numai. Detalii aici (și la orice căutare pe net cu ”Maria Kant”)

 

În altă ordine de idei, câteva aspecte importante pe scurt:

– România pe primul loc în lume la creșterea producției auto în 2013 (detalii aici). Asta este într-adevăr o veste mare, dar cred că este insuficient expusă și explicată: România este pe locul 9 în Europa la nr de mașini produse și are șanse mari să ajungă pe locul 7, în timp chiar mai sus. Mai mult, cred că e prima oară când depășim producția Italiei, ceea ce chiar e mare lucru. Dacia/Renault nu mai are mult spațiu de creștere, deși Renault cred că ar putea lua în calcul în viitor o posibilă creștere a capacității de producție pentru că ideea lor de producție low-cost s-a demonstrat că dă roade, iar piața locală de forță de muncă poate susține o astfel de creștere pentru minim 10 ani (orizontul real de timp este de 20 de ani). Nu cred că este posibilă o producție de calitate similară în Tunisia sau te miri unde. Ford așteaptă să treacă actuala criză ca să își crească producția. Nu știu dacă nu cumva așteaptă prea mult de la Europa…dar având în vedere ce au făcut la Craiova, nu cred că ne putem gândi la un exit, ci la o concurență directă cu Dacia/Renault. probabil pe un alt segment de piață. Vom vedea…

– Acciza de 7 eurocenți a creat o veritabilă isterie în media. OK, e prematur să tragem concluzii dacă va avea efectul constat și chiar va genera fonduri pentru autostrăzi. Dar nu înțeleg care e faza…în primul rând că exponentul principal al gonoreei verbale este băsescu, adică fix autorul celei mai mari tâmpenii economice din ultimii 25 de ani – am numit aici creșterea TVA la 24%, eroare gravă de pe urma căreia tragem din greu și azi. Pe de altă parte, sunt convins că transportatorii vor fi afectați (l-au convins și pe Ponta!), dar când văd articole lacrimogene că românii vor plăti 500 RON în plus pe an datorită accizei pentru că un șofer face în medie (zic ei) circa 15 mii de km/an … mă apucă greața. Eu, mergând zilnic cu mașina la job, cu socrii la distanță de 300-350 km de București și cu circa 3000-5000 km /an în concedii abia dacă am ajuns de 1-2 ori la 16-17 mii km/an mă întreb sincer cum e făcută această statistică de 2 lei. Personal, nu cunosc decât o persoană care trece constant de 2o mii km/an și nu cred că problema este mai gravă în provincie. Rămâne însă de văzut cât va fi impactul asupra produselor de larg consum (eu estimez creșterea la 1-1,5% maxim).

– Uniformele în școli sunt o problemă reală despre care se vorbește prea puțin. O idee interesantă vine chiar de la viceprimarul sectorului meu. Să vedem…

– Trecerea la ora de vară este privită astăzi de români ca un dat, așa cum este văzută și venirea primăverii sau taxele locale plătite cu reducere până la 31 martie. Aberația asta a ajuns în România în anul 1979, când Ceaușescu deja se gândea mai mult la economii de energie decât la orice altceva. Din punctul meu de vedere a ajuns o aberație care nu face altceva decât să dea peste cap oamenilor sistemul imunitar (și nu numai). Poate că m-aș fi gândit și la o petiție online pe această temă, dar – având în vedere că nicio astfel de petiție nu a avut succes – demersul e inutil. Dar mai studiez 🙂

Reclame

2 gânduri despre &8222;Din nou pe scurt…&8221;

  1. Dragos zice:

    Referitor la benzina. Ar trebui sa te uiti de cate ori a crescut pretul benzinei in guvernarea Boc. Asta venind ca un addendum la cresterea TVA.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s