Up in the Air

După cum probabil ați remarcat, de vreo 2 ani am scris aici foarte rar despre filme. În schimb, am punctat câteva recomandări pe Facebook. Adevărul este că și eu mi-am creat contul de FB tocmai pentru că nu puteam citi anumite lucruri din sferele mele de interes (atât cele profesionale, cât și cele personale – inclusiv cele legate de hobby-uri) decât dacă aveam și eu cont. Acesta este unul din avantajele care m-au convins (alături de superioritatea față de RSS, reluarea contactelor cu foști colegi de școală, etc.). Dezavantajele majore sunt legate de viteză/mobilitate, adică fix ce le place tinerilor (inclusiv copiilor noștri!), eu însă aș numi concret aceste dezavantaje: condensarea și volatilitatea până la atingerea unei nivel de superficialitate specific sfertodocților.

Dar nu despre FB vroiam să scriu, ci despre filme. Am văzut ceva filme în ultima perioadă și totuși nu am scris aici. Dar tocmai ce am văzut Up in the Air și nu mi s-a părut că se potrivește doar o scurtă recomandare pe FB. Într-un fel, ar fi chiar în potriva ideilor filmului, nu?

Up in the Air am vrut să-l văd încă de acum 5 ani când a apărut. Deși de obicei îmi pare rău că întârzii să văd filmele bune, de data acesta cred că a fost de bun-augur. Analizând post-factum atmosfera din SUA de la începutul crizei, lucrurile îmi par mai interesante decât atunci. Probabil va deveni un film de referință și pentru generațiile viitoare, mai ales prin prisma următoarelor crize economice ce vor lovi omenirea.

Ryan Bingham (George Clooney) este angajat ca să …concedieze oameni. Cu asta se ocupă firma la care lucrează și, prin urmare, criza este o mare oportunitate… Filmul nu este doar doar povestea lui Ryan sau doar o lecție (americană) de viață, ci un îndemn de a medita asupra drumului pe care îl alegem în viață – în mod special prin prisma dezechilibrului dintre viața profesională și cea personală. Chiar și evoluția pe care o are Natalie (Anna Kendrick – nominalizată la Oscar pentru rol secundar la doar 24 de ani) cred că ar trebui să dea de gândit generației Y.

Regizorul Jason Reitman a reușit să creeze câteva scene absolut antologice, printre care și cea a afișului filmului. La polul opus este scena când Ryan este premiat de comandantul aeronavei – a vrut să includă prea multe trăiri și s-au simțit prea puține.

Remarc și scenar cu un joc interesant de cuvinte:

Flight Attendant: Would you like the cancer?

Ryan Bingham: What?

Flight Attendant: Would you like the can, sir?

Ca fapt divers, recent am revăzut Juno – Oscar pentru scenariu în 2008, Reitman ”doar” nominalizat pentur regie. Tot Reitman a fost regizorul filmului Thank You for Smoking.

Clooney este magistral, așa cum ne-a obișnuit de mulți ani. De fapt, cred că în ultimii 10 ani este cel mai în formă actor al generației sale, deloc săracă în talente: Tom Cruise, Brad Pitt, Johnny Depp, Colin Firth, Woody Harrelson, Hugh Grant, etc. Clooney a fost nominalizat an de an la Oscar, nu mai puțin de 8 nominalizări din care a câștigat 2 premii (pentru rolul secundar din Syriana și ca producător la Argo). Marile realizări precum Good Night, and Good Luck sau Ides of March au ratat de puțin mult râvnitul trofeu probabil datorită deranjului provocat clasei politice americane.

Film de neratat. Nota 9/10.

Reclame

Un gând despre &8222;Up in the Air&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s