băsescu – la index în 2030

Numeroase evenimente au marcat anul 1990. Majoritatea au fost controversate, cu un grad foarte ridicat de ambiguitate, din acest motiv nici astăzi nu știm nici măcar jumătate din adevăr. Anii vor trece și istoricii vor separa grâul de neghină. Desigur, istoria este scrisă de învingători, iar aceștia nu sunt neapărat forța binelui. Dovadă este chiar recenta afirmație de bun-simț a istoricului Cioroianu: „Vreau să spun că-n 2030 Ion Iliescu cred că va fi considerat un preşedinte potrivit, la locul potrivit, în România epocii lui.

Totuși, majoritatea personajelor vor dispărea complet sau, eventual, vor fi trecuți doar la index. Nu și Brucan, cu a sa celebră catalogare a poporul român ”stupid people”. Proști sau deștepți, toți ne-am supărat atunci, dar acum parcă sunt tot mai dese momentele în care îi cam dăm dreptate. În paranteză fie spus, sunt câteva elemente ce trebuie punctate aici:

1. Poporul român este plin de proști la fel de mult ca celelalte popoare. Asta nu este nici scuză, nici orgoliu naționalist.

2. Ceea ce de fapt greșește poporul român în mod fundamental – și eu cred că la asta s-a referit Brucan – este ”talentul” de a se lăsa manipulat nu doar în favoarea unor interese obscure (așa cum se întâmplă cu toate popoarele), ci și împotriva propriilor interese, a interesului național.

3. Prostia poporului român a fost mereu salvată de creativitatea sa. Altfel, dpmdv, poporul român ar fi dispărut până acum. Am o tonă de argumente, dar cu altă ocazie. Atenție!, sindromul lui ”merge și așa” sau ”legat cu sârmă și îndopat cu cârpă” este recent, în anii comunismului când omul trebuia să ”inventeze” ceva ca să își realizeze planul și să-și ia salariul corect!

4. Discutând în termeni foarte sintetici și, implicit, ușor superficiali, Brucan a punctat oarecum corect prostia românească, deși ar fi trebuit să specifice și punctele 1-3 de care am pomenit mai sus. Însă, probabil dorind să dea un interviu antologic, a reușit să creeze un anumit tip de imagine care a fost fructificat cu vârf și îndesat de Occident. Ca fost membru KGB nu sunt decât două alternative: fie a fost prost și el și nu a realizat ce dă din casă, fie a făcut-o ca răzbunare KGB-istă. Dpmdv: amândouă.

Acum, în anul de grație 2014, dpdv social și politic lucrurile nu sunt mult diferite, deși au trecut 24 de ani. De asta are grijă cel mai bine băsescu.

Nu mi-a plăcut niciodată băsescu, evident probabil din articolele mele. Nici nu l-a votat vreodată și chiar sunt mândru din acest motiv. Poate că este și momentul să și specific de ce:

– nu suport mârlănia și mitocănia. De la aruncatul sticlei cu sticlei de șampanie manifestanţilor din Pţa Universităţii şi  ”țigancă împuțită” până la modul execrabil de a dialoga politic (sigur, e o metaforă să spune despre băsescu că dialoghează!), totul pute a om prost-crescut, incapabil să se comporte la un nivel decent pentru Cotroceni. După cum bine știe toată lumea, acesta a fost și motivul pentru care a fost abandonat de Pleșu și nu numai;

– mie îmi plac oamenii corecți și cinstiți. Nu e cazul aici…nu am să mă refer la celebrele cazuri (unele recunoscute de el, personal!) cu vila din Mihăileanu sau la vânzarea flotei, ci la modul în care a interacționat cu (foștii) parteneri, de exemplu Tăriceanu;

– lipsa de viziune de orice fel a dus la colonizarea politică a României, orice pârț neputând fi tras decât cu acord de la Bruxelles;

– punerea interesului propriu înaintea oricărui alt interes, inclusiv a interesului național;

– crearea unei mașini de securisto-juridice de mare amploare sub pretextul că tot ce a fost până la el a fost furt sau minciună.

Mă opresc aici pentru că istoria e plină de personaje șobolănești care au fost condus zeci de ani diverse țări – mai ales în Europa! -, dar care s-au dovedit a fi incapabile de a realiza ceva constructiv, ci doar distructiv!

Și în 2014 asistăm la o prostie fără margini. Sunt încă mulți care ”pun botul” la orice pârț trage băsescu. Acesta este marele său talent (autentic!, trebuie să recunosc!): știe cum funcționează ”social media” și cum să se ajute de ea. Însă, mereu o face în sensul cel mai diabolic cu putință, fiind probabil campion mondial la a întoarce vorba. El chiar crede că se pricepe la toate, un fel de Ceaușescu al anilor 2000, că doar nu îl duce capul la mai mult!, și vrea să lase senzația că orice subiect îi este familiar, deși la dezbateri concrete este evident că este ”pafarist”.

După ce a girat cele mai cretine decizii posibile din istoria postdecembristă (în primul rând scăderea salariilor bugetarilor concomitent cu creșterea TVA cu 5 pp, prostie după care România și astăzi are de suferit), băsescu e atât de trist încât chiar își închipuie că e Zeus, așa cum a fost supranumit de camarila sa.

Cum poate fi altfel catalogată ieșirea sa isterică de ieri când și-a permis să amenințe că o să îndemne oamenii să iasă în stradă împotriva taxei de 7 cenți pe benzină/motorină?! Ăsta e președinte sau doar un isteric care și-a pierdut controlul definitiv?

Nu spun că aceasta taxă este bună, nici eu nu pot spune cât de mare va fi impactul asupra economiei, dar vă spun sigur că el habar nu are. Deloc!

Eu unul mă declar plictisit de acest om depășit. Depășit de situația în care se află România, de situația sa, de înțelegerea oricărei situații. Se află într-o situație asemănătoare cu Brucan și îi crede pe majoritatea proști.

OK, a reușit să stea 10 ani ca președinte, dar a fost cel mai slab dintre toți. Vroia să intre în istorie (fix ca Ceaușescu!), dar a intrat doar pe ușa din dos. Nu acceptă asta și se revoltă împotriva propriului popor.

Cât de mic poți să fii ca să faci asta? Uite atât de mic! La index cu tine, băsescule!

Reclame

Un gând despre &8222;băsescu – la index în 2030&8221;

  1. serbanfl zice:

    Pe chestia cu manipularea românilor mai ceva ca la alte popoare te învit să compari această afirmație cu veșnica acuzație că suntem un popor indisciplinat!
    Privitor la acțiunile lui băsescu, țin să-ți amintesc de vizita ministrului de finanțe austriac, care a plecat din România plângându-se: „România bagă Austria în faliment!”
    Chemarea la ordin a lui băsescu s-a concretizat cu uriașul împrumut acordat României de FM + Banca Mondială + Comisia Europeană!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s