Pungești vine de la a pungi?

Deși fără nicio legătură cu subsemnatul, încep să mă agreseze mesajele referitoare la gazele de șist și de evenimentele de la Pungești. Este o agresiune tip ”picătura chinezească”: ”știri” din oră în oră postate de agențiile de știri/ziare, preluate de postaci și distribuite de diverși.

Să luăm mesajele postate de Facebook, ”favoritele” mele. Așa zisele știri sunt distribuite fără să fie verificate de nimeni. De pildă, cea mai mare gogomănie pe care am auzit-o: după cutremurul din 1977, Ceaușescu a dispus oprirea exploatării gazelor de șist! 🙂  De obicei dau link să-l fac de râs pe cel ce a gafat. Nu și de această dată pentru că oamenii vor trafic, nu altceva. Însă gogomănia asta are mai multe fracturi de logică pe care oricine gândește le poate observa:

1. Gazele de șist se exploatează de aproape 200 de ani. Până recent, problema era fie că metoda e prea scumpă (costul extracției mai mare decât prețul de vânzare pe piață), fie tehnologia nu permitea. Acum, tehnologia o permite de doar 15 ani (fracturarea hidraulică), deci cum putea Ceaușescu să oprească așa ceva în 1977?!

2. OK, se spune chiar oficial că ”poate produce cutremure”, dar nu este nimic demonstrat. OK, unii sunt pentru asumarea riscului, alții nu. Dar hai să explicăm lucrurile astea, nu să sărim în sus doar pentru că au sărit și alții, că e ”trendy”. Așadar, a 3-a fractură de logică este: dacă scrii un articol și dezinformezi din diferite motive (manipulare, naivitate, prostie, rea-intenție, nepricere, etc.), nu cumva încalci celorlalți dreptul la liberul arbitru? Eu zic că da!

3. Ce legătură au cutremurele de la Izvoarele cu exploatarea de la Pungești (așa cum induce ”articolul”)?! Lăsând la o parte distanța de 150-200 km – mai mare decât față de Vrancea! – motivul acelor cutremure a fost altul din ce s-au exprimat oamenii de specialitate.

Eu unul sunt, cel puțin la prima vedere, pro exploatării gazelor de șist din cel puțin 2 motive:
1. Este bine să fim independenți dpdv energetic. Asta în general, în mod special când vine vorba de gaze. Deși au trecut 24 de ani de la Revoluție, la noi problemele se pun tot la nivelul anului 1990: refuzarea relațiilor cu Rusia, considerată comunistă de majoritatea românilor. Lăsând la o parte atât aberația că Rusia = URSS, cât și sechele firești de care suferă poporului român, relațiile interstatale ar trebui să fie de mai bună înțelegere. Cel puțin din punct de vedere economic. Dar nu sunt! Gafele ultimilor două decenii (în special cele băsiste) au redus spre zero orice colaborare cu Rusia în majoritatea domeniilor, dar – repet! – în special în domeniul economic.
2. Implicarea țării noastre în tehnologii noi este foarte importantă pe termen mediu și lung. România este o țara cu experiență în domeniu. Tradiția a plecat de dinainte să facem prima rafinărie de petrol din lume și, oricât de praf am fost, contracte ”afară” au tot fost. Si vor mai fi!

Desigur, dacă se dovedește că tehnologia asta de forare la mare adâncime aduce dupa sine cutremure, sigur că nu e bine pentru o țară seismică. Dar mi se pare complet stupid să mergem pe ideea comunistă ce țară frumoasă și plină de bogații naturale avem, dar de fapt oamenii sunt săraci și mor de foame.

Ca urmare, în condițiile date, exploatarea gazelor de șist este o soluție mai bună dpdv economic și, foarte important!, dpdv social decât să rămână neexploatate și să dăm încă o dată dovada prostiei noastre (până în 2100 principala sursă de energie va fi cea solară, conform ONU).

Pentru mine, singurul argument serios pe care l-am auzit, este acela că SUA exploatează gazele de șist în zone mai slab populate, unde evident riscurile ar fi mai mici.

Însă nu am văzut, deocamdată, nicio dezbatere serioasă pe această temă. Până la urmă, să fim serioși, manifestanții sunt puțini și par a fi manipulați – varianta apărută în presă spune că ar fi mâna rușilor. O dovadă haioasă a venit chiar azi: marea victimă de la Pungești a fugit din spital că nu avea nimic! 🙂 Detalii aici.

Însă manifestanții sunt susținuți în mediul online de cei alți gălăgioși: postacii băsiști, cu care de voie, de nevoie, ne-am obișnuit în ultimii 10 ani, aceștia aruncând toată vina asupra actualului guvern, deși – dacă memoria nu mă înșală – acordul cu Chevron a fost semnat de MRU!

Însă ce nu-mi place absolut deloc este că aceste mesaje sunt preluate și de oameni onești, bine-intenționați (pe unii îi știu din viața reală, nu de pe Facebook!). Sunt cei care nu mai pot spera nimic de la România, deși și ei o iubesc. Sunt cei care nu mai cred în soluții, nici în ieșirea în stradă, dar consideră că pot sprijini ideea doar distribuind ceva pe Facebook.

Pentru mine, punctul culminant a fost să văd revenirea la ideea ”nu ne vindem țara!”. Când Fiat a cumpărat Chrysler, putem spune că americanii și-au vândut țara? Sau nemții când au dat Opel? Sau englezii când au dat Mini (și Jaguar și celelalte)? Suedia când a dat Volvo (doar divizia de auto, care era nerentabilă) la …chinezi ?!

Suntem în mijlocul unui mare război mondial economic și chiar nu ne dăm seama?! Care PUNGEȘTI, mă?

P.S. a pungi = (Înv.) A obține de la cineva bani prin mijloace incorecte. (DEX 1998)

Reclame

Un gând despre &8222;Pungești vine de la a pungi?&8221;

 1. serbanfl zice:

  Eu rămân la părerea că se dorește să avem disponibil pentru dezvoltare sume cât mai mici, spre deloc.
  Protestele împotriva gazelor de șist, ca și cele împotriva exploatării aurului de la Roșia Montană, sunt de fapt împotriva intențiilor României de a se dezvolta. Ambele afaceri au fost inițiate de guvernările de dreapta și am convingerea că, de fapt, partenerii noștri AU FOST TRIMIȘI cu unicul scop: să facă cheltuieli! Adică să aibă apoi de primit despăgubiri, cu dobânzi conform ratingului de țară, nu conform dobânzilor plătite efectiv.
  Cei de la UE știu foarte bine ce se întâmplă la noi, ca nu degeaba opriseră programele de finanțare, problema era să nu se fure și banii lor!
  În perioada interbelică România a demonstrat că se poate ridica rapid dpdv economic, ceea ce nu convine mai vechilor membrii UE.
  Adică EXACT ce ne făceau în CAER rușii!
  Păi dacă am trecut de 2013, anul cu cele mai mari plăți la creditul angajat (ilegal!) de băsescu, ar cam fi cazul să mai avem ceva de plătit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s