Două cărți și jumătate

Două aspecte mi-au plăcut întotdeauna la Polirom. În primul rând preocuparea continuă pentru promovarea literaturii române contemporane și, în special, pentru promovarea autorilor tineri (inclusiv a debutanților). În al doilea rând ofertele făcute cu cap și care ajută și editura, și cititorul. Probabil din acest motiv o consider de mulți ani cea mai bună și mai românească editură din țară. Cu excepția colecțiilor de la Cotidianul, Adevărul și Jurnalul Național, cred că vreo 80% din cărțile cumpărate în ultimii 5 ani au fost de la Polirom și vă asigur că nu au fost puține.

Ultimele două cărți pe care le-am achiziționat recent sunt ”Sunt o babă comunistă” de Dan Lungu și ”Celelalte povestiri de dragoste” de Lucian Dan Teodorovici, pe care vi le recomand cu cea mai mare căldură.

Dan Lungu este cel care m-a încântat acum câțiva ani cu ”Raiul găinilor”. Personajele și situațiile sunt construite cu același umor despre care pot spune deja că mi se pare inconfundabil. Problematica este însă mult mai complexă, atacând subiectul regretului față de epoca comunistă. Dan Lungu nu judecă anii comunismului și nu trage concluzii vehemente, ci le transferă cititorului – nesurprinzător, fiind absolvent, iar acum conferențiar la sociologie.

Ca orice carte bună, se citește ușor, dar te pune pe gânduri. Mie mi-a readus în memorie tot felul de episoade din anii ’80 și chiar de la începutul anilor ’90, unele din tristețea anilor gri, dar și mai vesele – pentru că mesajul romanului este obiectiv: aceasta este istoria noastră și trebuie să ne-o asumăm la nivel de individ. Mai mult, trebuie să acceptăm ideea că au fost și unele lucruri bune. Puține, dar acestea au existat și e necesar să fie acceptate, așa cum admitem că am fost călcați în picioare de reprezentanții analfabeți și infecți ai comunismului.

Succesul romanului nu l-aș raporta numai la tiraj, ci și la faptul că este una dintre cele mai traduse cărți din ultimii ani (germană, spaniolă, italiană, maghiară, turcă, polonă, bulgară, turcă). Urmează și ecranizarea romanului sub bagheta regizorală a lui Stere Gulea. Premiera? Pe 23 august! 🙂

”Celelalte povestiri de dragoste” este altceva. Nu mă refer doar la diferența față de romanul scris de Dan Lungu, ci chiar față de precedentele romane ale lui Teodorovici pe care le-am citit – ”Cu puțin timp înaintea coborârii extratereștrilor printre noi” și ”Atunci i-am ars doua palme”. Originalitatea romanului constă în abordarea unor teme mai rar abordate în cărți, cel puțin ca scene centrale. De altfel, titlul spune totul (l-am apreciat cu adevărat după ce am terminat de citit cartea!): întâmplările secundare care ne influențează viața (iubirile?!), din care ar fi trebuit să învățăm ceva, dar e necesar să ni le tot reamintim până le înțelegem rostul cu adevărat. Mai multe detalii nu aș spune despre romanul lui Teodorovici, cred că e mai bine să le descoperiți voi. 😉

Tot recent am ”consumat”  şi ”Blazare” de Petre Barbu – un roman interesant ca parabolă, dar la care scârţâie rău limbajul deseori voit infect, deşi nu era necesar. Dacă citiţi cronica semnată de Marius Chivu în România Literară, probabil că nu vi se va părea o carte tentantă. Nu este chiar aşa, sunt mai multe idei suficient de interesante încât să merite timpul alocat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s