Ce mai căutăm în UE?

Circulă de mulți ani o vorbă: lucrurile evidente nu se spun. Însă uneori trebuie repetate cu obstinație în ideea că adevărul stă în lucrurile simple.

De exemplu, faptul că România a fost primită în Uniunea Europeană cvasiexclusiv ca piață de desfacere. După mai bine de șase ani de stat în poziția ghiocelului datorită în principal  politicii băsiste ”dadaiste”, ne aflăm în situația în care colegul care ne-a dat ordine nu acceptă să crâcnim. Iar dacă o facem, ne mai arde. Astfel, după declarația lui Corlățean, acum vreo oră vine o știre pe Mediafax: Ministrul german de Interne anunţă că VA BLOCA prin veto aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Lăsând la o parte discuțiile populiste-politicianiste, un lucru e evident pentru toată lumea: protecționismul nu are de-a face cu siguranța cetățeanului german, ci cu situația financiară a acestuia. Deh, proverbiala corectitudine germană. Dar politica lui Merkel e o curvă. Politica zic, nu Merkel!

Eh, doar cel mai mare deficit comercial al României este evident în relația cu …Germania (vezi detalii pe țări aici): aproximativ 3,8 mld. EUR înainte de criză (dublu decât locul 2..Austria 🙂 – no further comments!). Acum, că nu se mai vând mașini, a scăzut la 1,1 mld. în 2010.Dacă nesimțiții ăia de români și-au făcut fabrica aia de la Mioveni. Dacă ar fi cumpărat în continuare, poate că Germania nu ar fi avut astăzi deficit! Românii sunt de vină!

Scuze că folosesc informații vechi, dar la date statistice, România se mișcă mai repede decât UE – deh, probabil tot grecii sunte de vină.

Așa că de ce să mă angajeze un român pe ț euroi, când bănuții ăia îi poate da unui neamț, nu? Mai ales că majoritatea celor ajunși în Germania au fost – pe lângă etnicii sași – oamenii de înaltă calificare.

Sigur, nemții știu bine să dea bine ca imagine. Dar numai când le convine. Acum 15 ani, râdeau de francezi că au câștigat CM de fotbal cu doar câțiva francezi în echipă. Ca să mascheze naționalismul german (cam frate cu fascismul!) și să își demonstreze latura multiculturala :D, în echipa națională de fotbal au pe Boateng, pe Gomez, pe Ozil, Klose si Podolski, etc.

Așadar, ce mai căutăm noi în UE?! Hmm, la fel se întreabă și Le Pen, care vrea un referendum pentru ieșirea Franței din UE la 1 ian 2014 (vezi aici).

Reclame

3 gânduri despre &8222;Ce mai căutăm în UE?&8221;

 1. serbanfl zice:

  Radu Stroe: Germania a pierdut un bun prilej să tacă.
  Chiar dacă această replică este un patent francez, este foarte bine că a fost rostită.

 2. Mihnea Graur zice:

  Da, și mie mi-a plăcut replica lui Stroe, mai ales că a accentuat pe ideea antepronunțării.
  În plus, mi-a plăcut și reacția lui Ponta care a atras atenția asupra acelor români care latră de aiurea pe la Bruxelles.
  Nu știu cum se vede afară această reacție, dar ministrul ăsta german a aruncat în derizoriu ideea de Schengen și nu doar pentru România. Argumente tehnice nu există, ci doar unele care pot fi inventate – dar despre asta când o să apuc să revin…
  Avem și noi bubele noastre, dar nici cu alții nu mi-e rușine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s