Promit că o să scriu când o să pot!

Am vreo trei articole începute în decursul anului 2012. Cel mai recent, scris spre sfârșitul anului, are doar o introducere neterminată de vreo 2 pagini.

Mă tot întrebam de ce nu le termin…Firesc, încep să caut ”buba” întâi la mine. Să fie stresul transpus în lipsa de răbdare? Nu cred. Întotdeauna am scris de plăcere și, mai ales, cu plăcere. Să fie viteza cu care știrea de ieri nu mai interesează astăzi nici măcar ca analiză decât un grup tot mai restrâns de oameni? Nici vorbă, cred cu tărie că apa trece, pietrele rămân – oamenii cu adevărat preocupați de subiect! Atunci, să fie ”the Kindle effect” – adică efectul datorat modificării preocupărilor mele asupra timpului disponibil? Nu, mai ales în contextul în care vacanța copiilor mi-a oferit în ultimele săptămâni niște rezerve importante de timp.

Stând strâmb și judecând drept, cred că ”defectul” nu este la mine. Fiecare are o părere bună despre el, nu?! 🙂 Esențial este să ne vedem lungul nasului, să ne acceptăm cu bune și cu rele. Ceea ce la români este foarte greu.

După 50 de ani de comunism și, mai ales, după anii 80 (anii foametei și ai antenelor întinse spre bulgari/sârbi/unguri), românul este în continuare ahtiat după TV: televizoare deschise atâta vreme cât e omul acasă, aparate TV în toată casa (doar la toaletă nu am auzit încă să fie, dar probabil am ratat un email!), goana dementă după tehnologii noi (plasma/LCD/led/3D) care să ofere o priveliște mai plăcută nu la un canal de filme artistice sau documentare, ci la așa-zisele știri și talk-show-uri ce îndobitocesc. Eu unul am rărit-o cu TV-ul mult de vreo 5 ani (cu unele mai de dinainte, cu altele mai recent) și mi-e tare bine. Iar televizor led nu o să-mi iau decât când o să crape actualul.

Generația celor care se uită la TV ca să audă fascinați cum un manelist ascultă Schopenhauer au și ei copii. Ei nu se uită la TV, ci se dau pe net. Pe net există însă un mare avantaj: poți găsi aproape orice. Poți găsi știri nealterate de la agențiile locale (Agerpres, Mediafax, etc.) sau străine (de la Reuters la Xinhua – China Nouă). Găsești cel mai recent album Muse sau Vivaldi, cărți și filme online gratis (legal sau nu, cine stă să verifice?!). Dar mulți preferă Libertatea.ro și Cancan.ro, înjurăturile pe hotnews.ro și site-urile de socializare unde să povestească unde au fost, ce au făcut, ce au mâncat și să răspundă la întrebări cretine. BTW, era și un banc: cum poți face bani? Ștergi contul de Facebook și te duci să te anagajezi. Păi cam da, asta e viața lor…online 🙂

În paranteză fie spus, ăștia sunt majoritatea celor care l-au votat pe băsescu și de OTV-ul PPDD-ul. Din acest motiv prefer populația conlocuitoare care nu știe să scrie și să citească prea bine, dar se uită la telenovele pentru că atât pricep și pentru că nu ar face rău nici măcar unei muște: au bun simț și, chiar dacă doar intuitiv, conștiința propriei valori. Din punct de vedere spiritual îi văd peste mulți alții, mai ales peste cei care își închipuie că dacă au citit Coelho sunt culți și au pretenții.

Cam ăștia au făcut scandal zilele trecute pe lângă sicriul lui Sergiu Nicolaescu. S-au obișnuit cu circul și cu lipsa pâinii. În curând o să poată trăi și fără o firimitură, dar e neimportant față de datoria lor de a fi futuți de grijă.

Poate că e bine că nu scriu. I-ar fute grija și, cine știe, mai fac un copil la fel de dobitoc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s