Cu gândul la 2013

Ne apropiem de finalul anului 2012. A fost un an al schimbărilor, roata s-a tot învârtit, din acest motiv au fost și multe răsturnări de situație. Și nu mă refer doar la viața politică din România, anul 2012 fiind unul electoral în multe state cu influență majoră, precum China, SUA, Franța, dar mai ales în Europa (Olanda, Irlanda, Grecia, Serbia, Moldova, Ucraina etc.).

Însă peste tot și toate a tronat spectrul crizei, al prelungirii ei. Sunt tot mai multe opinii care împing criza spre a doua jumătate a deceniului sau chiar spre sfârșitul acestuia. Și eu văd luminița de la capătul tunelului în jurul anului 2020. Criza este sistemică, iar măsurile de corecție nu au depășit nivel de intervenție pompieristică. În consecință, mie îmi este clar că o să mai trăim mai multe momente interesante, inclusiv falimente răsunătoare.

China, oricât s-ar chinui Roubini să ne convingă, nu își va încetini creșterea. Economia Franței are șanse mari să o dea în bară. Poate și Germania, care este în continuare legată de euro, să facă pași economici greșiți ca urmare a costurilor prea mari de ieșire din zona euro (detalii aici). Spania e pe o pantă descendentă ce amintește de Grecia, dar nici alții nu se simt mult mai bine (Italia, Irlanda, Portugalia, etc.).

În acest context, previziunile pentru 2013 sunt care mai de care mai spectaculoase, precum ale danezilor de la Saxo Bank care văd barilul de petrol la 50 $ și uncia de aur la 1.200$.

Pentru România va fi un an economic dificil, prețurile produselor alimentare continuând să crească așa cum este trendul pe plan mondial, în cea mai fericită situație putându-ne aștepta la o redresare în a doua parte a anului 2013, dacă și numai dacă va fi un an agricol bun.

Toate cele de mai sus sper să inducă un trend de normalitate, atât în România, cât și aiurea. Mă refer în special la criză, de fapt la crizele sistemice ce împresoară astăzi omenirea.

Fie ca 2013 să fie un an cu adevărat BUN!

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s