Nicușor Dan – o abordare greșită

Alegerile locale se apropie cu pași mari, iar candidații pentru Primăria Capitalei se agită nevoie-mare prin media. Firesc! Însă modul de abordare este în general sub nivelul la care mă așteptam.

În primul rând pentru că se folosesc în general tot de aceleași căi bătute din 2004 încoace sau chiar mai vechi. În primul rând că în București nu se mai câștigă de mult alegerile cu pledoariile de pe ”sticlă”, atât datorita scăderii interesului pentru TV în cadrul populației active, cât și pentru că nimeni nu mai crede în promisiuni de aiurea aruncate generalist și fără a explica ceva concret.

În al doilea rând pentru că Oprescu este primul primar care a câștigat ca independent Bucureștiul și chiar a făcut ceva. Discuțiile sterile că a pus în practică multe dintre proiectele de pe hârtie sau prelungite excesiv din incapacitatea de a fi un bun manager, sunt pentru cei care mai au răbdare să piardă vremea la talk-show-urile de 2 lei.

În altă ordine de idei, trebuie sa avem în vedere lipsa unei concurențe reale pentru Capitală. Studiile făcute încă din iarnă indicau clar că un contracandidat serios pentru Oprescu trebuie să fie un independent cu un puternic mesaj pozitiv. Cum Prigoană candidează dinspre PDL, e clar că această ghiulea îi atârnă prea greu ca să poată să se miște liber. Irinel Columbeanu nu va fi votat decât de pițipoancele și mârlanii de mall, iar de Jiji și Iordănescu cred că nimeni nu își pune problema prea serios.

Singurul candidat independent este Nicușor Dan. Dacă alegerile ar fi după IQ, probabil ar câștiga detașat. La fel și dacă ar fi după bune intenții (consecință clară a IQ-ului). Dacă mișcarea ecologistă a Bucureștiului ar conta, ar avea ceva șanse. Dacă ne raportăm la societatea actuală a bucureștenilor, nu are nicio șansă. L-am văzut pe Digi 24 acum vreo săptămână și e clar că nu știe să aibă un mesaj clar care să convingă marea masă a votanților bucureșteni care nu au auzit de el. Că e neștiința lui sau a staff-ului său, nu mă interesează, cert e că din acest punct de vedere – cel puțin – discursul său a fost slab.

Cu 3% în sondaje și deja dezamăgit de neputința de a intra în cărți, a scris un articol (click aici) în care abordează rațional (zice el) de ce este simpatizat, dar nu și votat pentru că nu are șanse. Sigur că aceasta este o problemă majoră gravă nivel mental pentru societatea noastră. Dar dacă nu reușești nici măcar să îți faci cunoscut numele tuturor celor care votează, înseamnă că ai o problemă în primul rând de …management, măcar cea prin care ți-ai ales staff-ul și ai reușit să faci rost de bani pentru campanie. Dacă pentru asta nu ai reușit să convingi, atunci cum te vei descurca când va trebui să faci față la mai mulți oameni și de n ori mai mulți bani?!

Chestia aia cu intelectualii/elitele/oamenii de bun simț/etc. sunt scuze pentru naivi.  Ce are a face aia cu primăria?! Și la propriu, și la figurat! Repet: întâi să știe oamenii să te recunoască pe listă, apoi mai vorbim.

Tocmai din acest motiv cred că Nicușor Dan s-a aruncat la prea mult. Putea foarte bine să aleagă o primărie de sector pentru început, mai ales că aici sunt nemulțumirile cele mai mari și chiar ar fi avut de unde alege la ce ”iluștri necunoscuți” sunt pe la cele șase sectoare. După ce ar fi convins la un sector, discuția ar fi fost cu totul alta nu că tu candidat afirmi: ”cred ca alegerea corecta este Nicusor Dan vs. Oprescu + Prigoana.” Asta nu-mi spune mai nimic nici mie, dar celor care abia află de el?!

P.S. Am votat în 1992 pe Mircea Druc, candidat independent care a știut ce spune și cui se adresează. Știam că nu are șanse, dar am votat cum am crezut. Nu e singurul exemplu, dar – deși au trecut două decenii – cred că ar trebui să se gândească unii, inclusiv Nicușor Dan – la ceea ce înseamnă percepția maselor. Altfel, să candidezi fără să crezi cu adevărat că poți câștiga, e neinteresant că nu vorbim de Olimpiadă.

Reclame

Un gând despre &8222;Nicușor Dan – o abordare greșită&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s