Nimic despre literatura contemporană

În ultimii ani aud tot mai des referiri la un proverb care ar aparține poporului chinez, conform căruia nu este o fericire să trăiești vremuri interesante (în altă variantă: să te ferească cerul de vremuri interesante). Deși nu-s prea priceput în materie de cultură sau filosofie orientală, am dubii mari în privința traducerii, mai ales în ceea ce privește semnificația/mesajul acestui proverb. Mai curând cred că sensul este cu privire la fericirea materială, nu la cea spirituală. O viață plată, în care vremurile nu sunt interesante este ca un mers infinit pe o autostradă perfect dreaptă și perfect asfaltată în condiții meteo perfecte; altfel spus – o viață legumicolă sau, ca să nu fiu exagerat, o viață de roboțel.

Mă opresc aici cu scurta dezbatere filosofică și reiau ideea că trăim vremuri interesante. E drept că nu ne convine, cel puțin prin prisma crizei. Suntem mai agitați/stresați datorită faptului că nu avem bani să ne cumpărăm o canapea nouă pentru că cea veche are tapițeria varză, dar uităm că astfel rămânem pradă în continuare economiei de consum care ne-a scos fire albe, în loc să căutăm să găsim un tapițer bun și să ieşim mai ieftin. D’aia e şi piaţa auto în haos, multe maşini de second hand ajung la preţ de maşină nouă fără unele dotări, unii caută să schimbe mașina la 5 ani, alți își cumpără un BMW doar pentru imagine, că bani să o întrețină nici nu se pune problema dacă ne gândim doar la impozit, rovignetă și RCA. Iar alții nici măcar nu ar avea nevoie reală de mașină, ieșin mult mai ieftin cu taxiul și o mașină închiriată pentru concediu. Dar e modă, snobism, orice vreți voi, numai utilitate nu!

Cam la fel s-a ajuns și cu cărțile, spre exemplu. Tot mai mulți se înghesuie să citească autori contemporani, mai ales străini dacă se poate. Despre ”febra Coelho” din urmă cu vreo 5-7 ani am vorbit de nenumărate ori, dar este în continuare un exemplu care stă în picioare: un autor mediocru, care reia idei/tematici clasice și interesante, al cărui unic merit este că știe să scrie facil astfel încât să priceapă și ultima găină din gostat. Eu, unul, am să prefer întotdeauna ”Mistrețul cu colți de argint” în fața ”Alchimstului”.

Asta nu înseamnă că nu merită citiți autorii contemporani! Departe de mine acest gând! Dar pentru asta trebuie să ai o bază, să fi citit ceva la viața ta astfel în să fi mai mobilat la mansardă și să ai capacitatea de a distinge valorile din literatura modernă. Sigur, poate că așa se spunea și în urmă cu 60 de ani când Salinger a scris ”De veghe în lanul de secară” sau Capote cu ”Mic dejun la Tiffany”. Asta ca să nu ne ducem mai mult în istorie și să ne amintim de atâția reprezentanți din toate cele șapte arte care au fost descoperiți postum. Pictura lui Cezane a fost luată în derâdere, iar la bătrânețe – fiind recunoscut pe stradă de un student la arte plastice care să-și exprime admirația față de opera sa, ei bine, Cezane s-a pus cu bastonul pe el.

Din punctul meu de vedere, acum însă s-a ajuns la o situație exagerată, mai ales prin prisma faptului că dacă tot sunt mulți amatori de literatură contemporană, de ce nu citesc și autorii români care sunt în viață?! O excepție ar fi Cărtărescu, parțial măcar (deși nu mă dau în vânt după el, e un scriitor peste medie). De Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici sau Tudor Călin Zarojanu…cu părere mare de rău, dar nu prea s-a auzit nimic, deși cărțile lor merită citite și recitite.

Mă întreb câți își vor mai aduce aminte peste ani de scriitorul american X a cărui carte este lansată cu surle și trâmbițe… Vom vedea, dar nu uitați că acoperișul nu rezistă prea mult dacă fundația e proastă!

Să auzim numai de cărți bune!

P.S. În ultimele două săptămâni m-am delectat cu ”Mic dejun la Tiffany” de Capote și ”Sărutul dinaintea morții” de Ira Levin. Da, doi autori americani. Dar ce autori!

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s