Greșeala lui Văcăroiu…după 20 de ani

Deși mi-am dorit ca primul articol din acest an să fie despre previziuni pentru 2012 (e scris deja în proporție de 80-90% încă de pe 1 ianuarie), evenimentele din ultimele două zile m-au determinat să îmi schimb planurile. Pentru că aici nu este vorba numai de SMURD, de aberațiile unui proiect de lege, de lucrurile bune pe care le-a făcut Raed de-a lungul timpului sau de greșelile din ultima vreme, în primul rând cele din postura de secretar de stat. Este vorba de faptul că s-a ieșit în stradă, aparent spontan, pentru prima oară după foarte mult timp.

A devenit deja evident, după doar 2 zile, că mulțimii îi lipsește liderul. USL nu vrea să și-l asume, cel puțin PSD-ul care nu a avut niciodată de partea sa manifestanții din București. PNL nu poate să pornească Piața Universității 2 ca și cum nu ar exista alianța cu PSD, deșii ultrașii liberali au cam plecat la PDL. Alte partide nu le luăm în discuție…PNȚ-ul lui Ciorbea a rămas la nivel de an 1990 ”PSD e urmașul direct al KGB”, Vadim e pe câmpii…

Și atunci cine? Asociațiile alea gen Alianța Civică sau Grupul 22 au fost niște găști ”apolitice” care au contribuit la dezbinarea țării după Revoluție, acum nu prea au cum deschide gura, mai ales că au avut numai de câștigat după 2005.  Și nici nu mi-ar place să-i revăd. Alte grupări nu prea mai sunt…majoritatea fiind legate direct sau indirect de partide sau grupuri de presă.

Într-o societate mai normală decât a noastră, sindicatele ar fi ieșit în stradă și nu doar cu liderii, ci cu sute de mii de manifestanți. La noi – pauză. Nici măcar nu s-au agitat decât formal când a fost tripla lovitură tăiat salarii  – crescut TVA – lipsă investiții pe termen lung care să creeze locuri de muncă.

De fapt, cine mai are încredere în liderii de sindicat de astăzi? Vă spun eu: NIMENI. Fiecare s-a dat ba cu un partid, ba cu altul, ba chiar au candidat pe listele unui partid și au trecut în masă la ceilalți (vezi alegerile din 2004). Ca urmare, cum să mai poată scoate în stradă sindicatele zeci și sute de mii de oameni ca la începutul anilor 90 cand chiar reprezentau o forță. Debandada a început odată cu plecarea lui Ciorbea la PNȚ și a lui Mitrea la PSD, dar lista e mult mai lungă.

Autorul moral al compromiterii mișcării sindicale din România este Văcăroiu, care și-a cumpărat liniștea mandatului prin înțelegerile care le-a avut cu sindicatele. Că a folosit mijloace legale sau ilegale este mai puțin important, esențial este că s-a creat un sistem reciproc avantajos în relația guvernanți – sindicate (dar dezavantajos pentru membrii de rând ai sindicatelor), sistemul folosit ulterior și chiar perfecționat de absolut toate guvernele. În toată lumea există înțelegeri între partide și sindicate, dar există și limite.

Desigur, Văcăroiu nu este unicul vinovat, dar poartă cea mai mare vină pentru că astăzi nu există nici măcar premizele pentru un dialog social autentic. Manifestațiile din ultimele două zile au nevoie, așadar, de un lider nou, altfel nu vor depăși stadiul de răscoală.

P.S. De pe wikipedia: ”Revoluția politică înseamna schimbarea orânduirii sociale într-un timp relativ scurt, prin mijloace mai mult sau mai puțin violente și prin participarea păturilor largi ale populației. Datorită acestei condiții din urmă, revoluțiile pot avea loc numai în societățile în care masele au o conștiință socială mai dezvoltată. De aceea, în antichitate sau în evul mediu nu se vorbește de revoluții politice, ci de revolte sau răscoale.

Reclame

Un gând despre &8222;Greșeala lui Văcăroiu…după 20 de ani&8221;

  1. serbanfl zice:

    Sunt convins ca stii ca IN TOATA LUMEA se fac intelegeri Guvern – Sindicate! Principalul exemplu, si cel mai vechi, este cel al englezilor – labulistii in primul rand.
    Liderii sindicali de la noi s-au compromis singuri, prin modul in care au avut grija, in primul rand, de propria chiverniseala!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s