Starea națiunii sau de ce e tot mai multă lume dusă cu capu’

Am folosit des în ultimul an expresia „tot mai multă lume dusă cu capu’ „. Nu am greşit cu nimic, fenomenul este – din păcate – unul real. Cauzele sunt multiple şi cred că este evident pentru toată lumea că principalul factor de influenţă este criza financiară. Ceilalţi factori „clasici” îi știm cu toții: de la stresul jobului (muncă multă, lipsa de siguranţă a locului de muncă, carierismul prost înţeles, etc.) la traficul aberant de la orele de vârf și isteria indusă de mass media (dacă a ajuns Dana Grecu cu Mircea Badea să prezinte știrile… e clar!), însă influența acestora ține mai mult de nivelul fiecăruia de educație și cultură, de sechelele rămase din anii comunismului și de multe altele, dar despre acestea cu altă ocazie – stresul banilor este cu mult mai puternic.

Se bate monedă pe TVA, pe reducerea salariilor în sectorul bugetar cu 25%, se discută pro și contra pe seama pensiilor speciale (în special cele de la MApN și MAI) și se reiau tot felul de discuții pe tema contractelor de infrastructură care sapă adânc și ineficient în bugetul subțire al statului.

Eu însă am idei puține și fixe, una dintre ele fiind scăderea dramatică a producției interne, în special în ceea ce privește bunurile de (larg) consum.

Aspectul cel mai grav este cel al producției alimentare. 70% din ceea ce mâncăm este importat. Nu mă sperie previziunile organizațiilor internaționale care anticipează dublarea prețurilor la alimente în următorii 20 de ani. Asta ar însemna o creștere medie anuală a prețurilor cu 4%. Neluând în calcul rata inflație, aproximativ 2,7-3% în cazul dolarului în ultimii 80 de ani, ci doar gândindu-ne la experiența postdecembristă a românilor, previziunea aceasta nu îmi spune mare lucru. Ceea ce mă neliniștește cu adevărat este lipsa alternativelor în cazuri de forță majoră și lipsa perspectivelor pentru românii din zona rurală.

În ceea ce privește produsele de larg consum non-food, situația este și mai evidentă. De ani buni vorbesc de faptul că toată oferta de săpun (solid) și pastă de dinți se găsesc numai din import, mă bucur că ZF află acum, mai bine mai târziu decât niciodată!

Românii au încercat prea puțin, chiar după ”aderarea” țării la criză prin import, să pună presiune pe piață prin cumpărarea produselor autohtone. Stresul de a avea ce să mânânce, cu ce să se spele sau ce să îmbrace în această perioadă de diminuare a puterii de cumpărare, nu a afectat decât prin prisma faptului că oamenii simt nevoia de o restructurare a celorlalte cheltuieli, precum bugetul pentru concedii, electrocasnice și electronice, parțial pentru produse IT&C.

Văd însă în continuare oameni care nu au înțeles nimic din criza asta sau care, deși au înțeles, nu se pot abține să aibă în continuare un tip de consum fițos, trendy, snob. Unii au rate la casă și/sau mașină, alții nu. Unii fac noi credite de consum, alții nu. Unii au copii, alții nu. Toți care au un astfel de comportament de consum, în continuare par a nu observa că, față de acum 3 ani, inflația a înaintat cu 20%. Salariile au stat pe loc sau chiar au scăzut.

Probabil voi fi ”înjurat”, dar nu pot să nu remarc unele cazuri concrete pe care le știu personal. Oameni care spun că o duc mai greu decât în urmă cu 3 ani, dar își cumpără televizoare led/lcd/plasma sau care își schimbă iphone-ul ț cu abia lansatul iphone-ul ț+1. Unii nu pot renunța la concediul din străinătate pentru că ar da prost la job. Idem și pentru mersul cu mașina la job. Lista este lungă și îmi sunt suficiente aceste ”înjurături”. Nu fac nimănui socoteala la bani, dar parcă prea mult aud văitându-se de prețuri pe aceștia și nu pe cei care chiar sunt în situații delicate. Nici măcar unul dintre aceștia nu mi-au lăsat impresia că ar fi dispus să renunțe la cele de mai sus în favoarea produselor românești, nici măcar a celor alimentare care sunt nu doar mai sănătoase, ci și mai adaptate gusturilor autohtone. (Sper să nu fie cineva atât de nerod încât să stric prietenii datorită acestui paragraf!)

Parcă prea mulți români nu mai cumpără o carte pentru că este prea scumpă, dar preferă să dea același preț pe un bilet de cinema.

În aceste condiții, la ce să te mai miri de abulia totală ce a cuprins România?! După cum spuneam, tot mai multă lume dusă cu capu’…

Reclame

Un gând despre &8222;Starea națiunii sau de ce e tot mai multă lume dusă cu capu’&8221;

  1. Nicio noutate Corleone… iar in caz de forta majora pe cei din zona rurala nu i-as plange pentru ca vor reusi sa treaca peste cu putinele resurse ca doar is obisnuiti…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s