Un articol de bun simţ economic (link bun)

În Cronica Română de ieri am găsit un editorial foarte bun intitulat „Trădare glorioasă„.

Li­de­rul industriei bancare europene, Deutsche Bank are active a caror valoare este echivalenta cu 84% din PIB-ul Germaniei, ceea ce indica faptul ca o eventuala operatiune de salvare a acestei banci prin efortul guvernului de la Berlin va fi o sarcina extrem de dificila. De fapt, Germania si Deutsche Bank este un caz fericit. In Franta, top trei banci, adica BNP Paribas, Crédit Agricole si Société Générale au active echivalente cu 101%, 81% si, respectiv, 55% din PIB-ul Frantei. In Marea Britanie, situatia nu este mai buna: Barclays, HSBC si RBS au active echivalente cu 112%, 91% si 131% din PIB-ul britanic. Este important de inteles ca o buna parte din aceste active sunt constituite din obligatiuni de stat, inclusiv obligatiunile Greciei, Irlan­dei, Italiei, Spaniei si Portugaliei. O alta componenta im­por­tan­ta a activelor bancare sunt creditele acordate dezvoltatorilor si investitorilor imobiliari, iar aceasta categorie de credite se confrunta astazi cu niste probleme colosale in privinta capacitatii debitorilor de a se achita de obligatiile asumate. In cele mai bune cazuri, rata capitalurilor proprii ale bancilor europene oscileaza intre 7% si 12%, ceea ce lasa relativ putin “spatiu de manevra” in cazul in care performanta portofoliilor de credite se deterioreaza sau state precum Grecia incep sa intre in insolventa. Pe langa pro­blemele domestice, bancile europene au reusit sa acumuleze o serie intreaga de probleme exogene, investind sume considerabile in piata imobiliara din SUA, de obicei prin intermediul unor produse derivative toxice. Piata imobiliara americana nu prezinta semne de revenire si sansele ca bancile sa-si recupereze in intregime banii investiti sunt aproape nule. Politicienii europeni nu pot sa prezinte publicului aceasta situatie in termeni clari si expliciti, pentru ca ar provoca o panica in pietele financiare.

De citit şi „rumegat”!

Felicitări redacţiei economice de la Cronica Română.

Reclame

Un gând despre &8222;Un articol de bun simţ economic (link bun)&8221;

  1. serbanfl zice:

    Nemtii au luat o plasa cu Bulgaria, dar au scapat usor, ca acolo a mers sa preia managementul financiar. Acum, cu incapatanarea care i-a dus intodeauna la pierdere, vor sa salveze euro si implicit Grecia, in primul rand, dar grecii nu vor accepta niciodata ce au acceptat bulgarii!!!
    Partea „frumoasa” este ca americanii, a caror tinta a fost slabirea euro si UE, nu au luat in calcul comportarea Chinei si acum ameninta ca vor declansa o noua criza – adica, practic, grabesc ascensiunea Chinei!
    Daca supernaivul de Iliescu il lasa pe Nastase sa declanseze alegeri anticipate in 2003 apucam si noi sa tragem ceva foloase de pe urma aderarii la UE.
    Sincer, in conditiile actuale, ar fi fost mai bine sa nu fi fost in UE, ca economia este oricum euroizata!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s