Sidney Lumet a murit, nu și opera sa

În urmă cu două zile a murit Sidney Lumet și mă tot străduiesc să scriu câteva rânduri omagiale despre acest regizor care este unul dintre puținii care m-au făcut să visez la această meserie (poate în altă viață, poate dacă voi câștiga la loto :P).

Cred că primul film al său pe care l-amvăzut pe când eram copil a fost 12 Angry Man, dar atunci nu am reținut decât prestația excelentă a lui Henry Fonda. Aseară, revăzându-l, am realizat cât de mult a putut realiza filmând totul într-o cameră în care se aflau 12 oameni.

Apoi…Serpico și, mai ales, Dog Day Afternoon, acesta din urmă reprezentând o capodoperă care, zic eu, a influențat multe filme ale genului care i-au urmat. Este drept că recitalul actoricesc al lui Al Pacino, susținut de atât de regretatul John Cazale, l-au ajutat enorm. De altfel, Lumet a știut pe parcursul a aproape șase decenii, să atragă mereu în jurul său mari actori și să-i capaciteze astfel încât aceștia să poată da tot ce au mai bun. A fost un profesionist la New York-ului, nu al L.A.-ului, adică a orașului în care (încă) se mai joacă teatru, nu doar film. Poate din acest motiv, Sidney Lumet este unul dintre marii regizori care nu a primit decât un Oscar pentru întreaga carieră, deși a fost nominalizat pentru 12 Angry Man, Dog Day Afternoon, Network, Prince of the City și The Verdict.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Despre opera sa vor mai învăța multe generații, Lumet poate a murit, nu și opera sa.

Nu vreau să închei fără un citat celebru din Dog Day Afternoon:

Sonny: So what country do you want to go to?
Sal: Wyoming.
Sonny: Sal, Wyoming’s not a country.

Reclame

2 gânduri despre &8222;Sidney Lumet a murit, nu și opera sa&8221;

    • Mihnea Graur zice:

      Ei, în ordine, întâi tu, apoi eu 🙂

      Aseară am văzut un alt film mare al său: Network/Rețeaua. Incredibil cum a prezis acum 35 de ani modul de schimbare al știrilor în show.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s