Criza este internă (II)

Continuarea la Criza este internă (I)

(în Cadran Politic va apare sub forma unui singur articol intitulat „Prin noi înşine”)

Revenind la contextul intern trebuie readus în memorie că aderarea la UE era firesc să ne aducă şi unele dezavantaje, în special în ceea ce priveşte IMM-urile, ne-am aflat în an electoral şi pomeniile au fost fără număr şi fără logică, dar mai ales faptul că tot circul crizei a apărut după ce bravul nostru parlament a deschis cutia Pandorei votând în unanimitate creşterea de 50% a salariilor profesorilor. Unanimitatea a fost dată de trei aspecte: dorinţa de a-şi păstra scaunul, ordinele de partid şi IQ-ul mai mic decât numărul de la pantofi.

În contexul în care afară bate vântul, noi lăsăm în continuare uşile şi ferestrele deschise, geamurile încep să se spargă, dar nu punem mâna să le închidem şi nici nu facem curat. În schimb ne plângem de cât de mult s-au scumpit geamurile şi nicăieri nu mai găseşti un meşter bun. Vântul (sic!) este acuzat că ar fi vinovat pentru toate. Este vinovat de multe, dar nu şi de greşelile neprovocate. C-aşa-i în tenis!

Un tratament eficient porneşte de la un diagnostic corect„, a punctat recent guvernatorul Isărescu, subliniind că „Nerăbdarea de a ne lansa în programe anticriză poate fi mai periculoasă. Este necesar mult profesionalism în reacţia noastră şi a viitorului guvern„. În condiţiile în care Mugur Isărescu vede o creştere economică între 3% şi 6%, putem spune că anticipaţia Comisiei Naţionale de Prognoză din 28 noiembrie este varianta optimistă. Astfel, CNP anticipează o creştere PIB de 6%, repartizată sectorial astfel: industrie 4,7%, agricultură 3,5%, construcţii 12,5%, servicii 5,8%, inflaţia 4,8%, curs mediu leu/euro 3,6. Deficitul balanţei comerciale îşi păstrează tendinţa de creştere de la 23,8 mild. euro la 25,4 mild. euro, dar în scădere ca pondere în PIB de la 17,3% la 15,8%. Şomajul este anticipat pentru 2009 a scădea în termeni reali la 624 mii persoane, în 2008 – 634 mii persoane.

Accentul în ultimii ani s-a pus pe sprijinirea investiţiilor străine, încurajarea IMM-urilor fiind ignorată şi de guvernul Tăriceanu. Acest sector trebuie să reprezinte în acest moment una dintre priorităţile viitoare guvernări, indiferent de numele partidele ce vor intra în ecuaţie. Pe această cale se încearcă în statele dezvoltate atenuarea şomajului şi revenirea economică. La noi, pe lângă îmbunătăţirea acestor doi indicatori, se poate crea cadrul necesar dezvoltării serviciilor. În fapt, mă aştept la o creştere PIB de 3-4%, CNP supraevaluând creşterea din construcţii şi subevaluând-o pe cea a serviciilor. Variaţiile vor apare în contextul aplicării politicilor viitorului guvern, în special a celui care va ocupa fotoliul de ministru al Finanţelor.

În acest spirit, Ion Ghizdeanu – preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză – a precizat în aceste zile că este posibilă revizuirea prognozei pe termen mediu (până în 2013) în luna ianuarie, când vor putea fi luate în calcul statisticile ultimului trimestru din 2008 şi programul de guvernare.

Anul 2009 va mai fi influenţat şi de efectele modificărilor privind regulamentul de creditare, taxa de primă înmatriculare, intrarea în producţie a unor noi capacităţi (în special Ford).

Nu în ultimul rând, 2009 va fi deasemena un an electoral, urmând să alegem europarlamentarii şi preşedintele. Vreamea pomenilor însă a trecut, vin însă scumpirile.

În primul rând se vor scumpi…banii! BNR a aruncat dintr-o extremă în cealaltă posibilitatea de a contracta un credit. Conform BCR, pentru o refinanţare clientul are nevoie acum de un venit cu 40% mai mare. Creşterea economică şi a nivelului de trai pe credite şi importuri nu era o soluţie care să dureze. La fel şi boom-ul imobiliar care iată se încheie, aşa cum era de aşteptat, într-un mare fâs. Însă industria materialelor de cosntrucţii, auto sau cea a electrocasnicelor depin de normele de creditare, găsirea punctului de echilibru fiind rezolvarea pe care trebuie să o aducă Banca Naţională. Impozile vor contribui deasemenea la scumpirea banilor, majorarea unor impozite fiind deja aşteptată. Care cote vor fi majorate, ne vom lămuri imediat după formarea coaliţiei de guvernare.

Se vor majora preţurile la produsele alimentare, asigurările, transporturile, inclusiv ca urmare a majorării cu 11% a cursului de schimb la care se calculează accizele. O altă majorare importantă va fi resimţită la nivelul asigurărilor auto, RCA urmând să crească cu 15%, iar casco cu până la 40%. Majorarea RCA este explicabilă prin majorarea limitei de despăgubire la nivel de UE, dar cea a casco devine aberantă şi justificabilă de societăţi numai prin ascunderea propriilor metehne.

Majorarea pensiilor şi salariilor fără logică şi fără echilibru aduce astfel un nou an în care cheia de boltă trebuie să fie colaborarea între un guvernator BNR mai ferm şi un ministru profesionist al finanţelor.

În acest moment, România NU ESTE în criză. Nici cei mai pesimişti indicatorii macroeconomici previzionaţi pe 2009 nu anticipează recesiune, inflaţie galopantă sau rate ridicate ale şomajului. Vom avea parte de o frână puternică, pe care o vom resimţi cu toţii. Cât de tare? Ei bine, aceasta depinde numai de noi. Cum o putem depăşi? Prin noi înşine.

Publicitate

2 gânduri despre &8222;Criza este internă (II)&8221;

 1. Dragos zice:

  „În acest moment, România NU ESTE în criză. Nici cei mai pesimişti indicatorii macroeconomici previzionaţi pe 2009 nu anticipează recesiune, inflaţie galopantă sau rate ridicate ale şomajului. Vom avea parte de o frână puternică, pe care o vom resimţi cu toţii. Cât de tare? Ei bine, aceasta depinde numai de noi. Cum o putem depăşi? Prin noi înşine”
  Nu avem cu cine mah, n-avem cu cine. Cu ahtiatii astia de putere vom intra in recesiune. PSD vrea la putere cu PD-L si in loc sa aiba sange in ei si sa intre in opozitie cu capul sus, ei se bucura la oscioare aruncate. UDMR plange ca PSD nu-l baga in seama. PNL-ul spune ca fara procentele lui amarate nu se poate si-l vor pe Tariceanu prim -ministru.
  Pana la urma decide doar Base. Si el poate sa faca doua chestii:
  1 Guvern minoritar, ca asa vrea muschii lui. UDMR-ul o sa fi fericit ca au si eu 3 scaune in parlament.
  2. Ii baga si pe PSD-sti in vedere, le arunca cateva ministere si la o adica, le arunca in carca vina ca au dus tara de rapa.
  In ambele cazuri castiga Base, ca anul viitor e tot an parlamentar
  Bah…stii vorba bunica-mii, doar ti-am zis-o : Romanul e facut dintr-un hot si-o curva. Nicaieri nu se vede asta mai bine ca-n Parlament

 2. mihneagraur zice:

  Dacă am să fac vreodată greşeala de a scrie o carte despre politica de la noi, cred că cel mai bun motto ar fi ăsta al tău:
  „stii vorba bunica-mii, doar ti-am zis-o : Romanul e facut dintr-un hot si-o curva. Nicaieri nu se vede asta mai bine ca-n Parlament”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.